Tijdelijke aanpassing Arbeidsomstandighedenbesluit vanwege bestrijding coronavirus (SARS-CoV-2)

vrijdag 8 januari 2021
Vanaf 13 maart 2020 zijn er diverse coronamaatregelen van kracht. Om de corona pandemie verder te bestrijden heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten dat de werkgever aanvullende maatregelen moet treffen om te zorgen dat medewerkers gezond en veilig kunnen blijven werken.
Door een tijdelijke toevoeging op het arbeidsomstandighedenbesluit moet de kans op besmetting met het coronavirus binnen organisaties worden voorkomen of zoveel mogelijk beperkt worden. Artikel 3.2 beschrijft de algemene uitgangspunten voor de inrichting van een veilige en gezonde werkplek. De tijdelijke aanvulling (artikel 3.2a) is erop gericht om besmetting met het coronavirus te voorkomen en beperken. Het is een basis voor werkgevers om maatregelen te nemen.

​Aan welke maatregelen en voorzieningen moet de werkgever zich houden?

 • De werkgever moet zorgen voor voldoende hygiënische voorzieningen.
 • De werkgever moet advies, voorlichting en richtlijnen geven aan werknemers over de bestrijding van het coronavirus binnen de organisatie en op de werkplek.
 • De werkgever moet toezicht houden op naleving van de regels en gebruik van de voorzieningen door werknemers. 

Aan welke maatregelen en voorzieningen moet de werknemer zich houden?

 • Als werknemer volg je de richtlijnen van je werkgever.
 • Je maakt gebruik van de beschikbare hygiënische voorzieningen.
De nieuwe regels gelden ook voor zzp-ers en organisaties waar alleen vrijwilligers werken.

Wat is de invloed van COVID-19 op de RI&E?

Als werkgever heb je de verplichting om ervoor te zorgen dat alle werknemers gezond en veilig kunnen werken. In een RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie) zijn alle risico’s binnen jouw organisatie opgenomen, dit geldt ook voor het risico op besmettingen (zoals het risico op besmetting en verspreiding van het COVID-19 virus).

Stel er zijn vanwege het coronavirus aanpassingen doorgevoerd voor werkplekken en werkprocessen, dan heeft dit effect op de werkveiligheid van je werknemers. Het kan zijn dat er nu minder werk wordt uitgevoerd met als resultaat dat meer mensen alleen werken of dat er minder ruimte is om te werken. Of dat bezoekers, patiënten of cliënten zich moeten houden aan nieuwe richtlijnen binnen jouw organisatie wat effect heeft op de veiligheid van jouw medewerkers. Door het risico en de genomen maatregelen (coronaprotocol) op te nemen in de RI&E, voldoe je aan de eisen uit de Arbowet. Lees meer over een aanvullende RI&E

Toezicht Inspectie SZW op naleving artikel 3.2a

De Inspectie SZW controleert of de werkgever en werknemer zich houden aan de arbeidsomstandighedenwetgeving. Vanuit die rol houden zij toezicht op ongezonde en onveilige situaties. Vanuit de wetgeving (artikel 3 en 5 van de Arbowet en het tijdelijke artikel 3.2a) kan de Inspectie handhavend optreden om naleving te bevorderen. Hierbij controleren zij ook of er ongezonde en onveilige situaties zijn met als gevolg het risico op besmetting met corona. Toezicht Inspectie SZW op corona maatregelen

Lees meer

 • BHV.NL volgt richtlijnen RIVM voor coronavirus
  BHV.NL volgt richtlijnen RIVM voor coronavirus
  Het aantal coronabesmettingen neemt licht af. Maar we zijn er nog lang niet. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari 2021 in lockdown blijft. Bij BHV.NL volgen we de richtlijnen van het RIVM en ons brancheprotocol. 
 • Een veilig 2021 met BHV.NL!
  Een veilig 2021 met BHV.NL!
  Ook in 2021 wil je jouw collega's én bezoekers een veilige(re) omgeving bieden. Wij helpen je graag op weg!
 • Veelgestelde vragen tijdens het coronavirus
  Veelgestelde vragen tijdens het coronavirus
  Dinsdag 12 januari 2021 is door minister-president Mark Rutte afgekondigd dat de lockdown verlengd wordt tot en met 9 februari 2021. Al onze open lijn (individueel te volgen) cursussen van 15 december tot 9 februari 2021 kunnen kosteloos verplaatst worden naar een andere datum na deze periode. BHV.NL neemt contact op met iedereen die in deze periode staat ingeschreven voor een cursus. Onze incompany trainingen voor organisaties die operationeel blijven gaan (in overleg met de klant) door.
 • Nieuw VCA cursusaanbod dat voorziet in ieders leerbehoefte
  Nieuw VCA cursusaanbod dat voorziet in ieders leerbehoefte
  We breiden ons VCA cursusaanbod uit. Waarom? Omdat iedere cursist een andere leerbehoefte heeft en we daar met onze cursussen op in willen spelen. 
 • BHV.NL geselecteerd voor de FD Gazellen Awards 2020
  BHV.NL geselecteerd voor de FD Gazellen Awards 2020
  Trots dat wij dit jaar genomineerd zijn voor de FD Gazellen Awards. Met 772 andere bedrijven zijn wij genomineerd als één van de snelst groeiende bedrijven van Nederland. .
 • Vernieuwd programma voor de cursus co÷rdinator BHV basis
  Vernieuwd programma voor de cursus co÷rdinator BHV basis
  Onze afdeling productontwikkeling- en innovatie kijkt regelmatig met een kritische blik naar onze eigen cursusprogramma’s. Is de inhoud van de training nog actueel en sluit deze aan bij de verwachtingen van een bepaalde rol? Soms zien we dan dat een aanpassing van een programma gewenst is. Daarom vernieuwen we de cursus coördinator BHV basis.
 • Week van de RI&E 2020
  Week van de RI&E 2020
  Iets later dan gepland, maar ook dit jaar is er weer een Week van de RI&E. 21 t/m 25 september staat in het teken van het onder de aandacht brengen van de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) onder ondernemers. 
 • BHV.NL neemt het Groningse Precare over
  BHV.NL neemt het Groningse Precare over
  Februari dit jaar heeft BHV.NL het Groningse Precare overgenomen. Nu is het moment daar dat Precare verder gaat onder de naam BHV.NL.
 • NIEUW BIJ BHV.NL: D╔ VEILIGHEIDSGAME!
  NIEUW BIJ BHV.NL: D╔ VEILIGHEIDSGAME!
  Met trots presenteren we, als eerste in Nederland, de Veiligheidsgame waarbij je door middel van gamification de veiligheid van jouw organisatie vergroot.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen