Bedrijfsveiligheid in het MKB

Als ondernemer (MKB'er) moet je een hoop regelen. Ook als het gaat om bedrijfsveiligheid en bedrijfshulpverlening. Kleine(re) organisaties moeten net als grote(re) organisaties voldoen aan de verschillende wetten en regels vanuit de Arbowet. Wat ben je verplicht te regelen voor jouw organisatie? Waar moet je allemaal aan denken? Wij helpen je hier graag bij.

Waar moet je aan denken als ondernemer in het MKB?

Risico-Inventarisatie & Evaluatie MKB

Allereerst is het belangrijk dat je de veiligheidsrisico's van jouw organisatie kent. Jouw risico's bepaal je aan de hand van een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Deze RI&E is niet alleen verplicht voor alle werkgevers met meer dan 1FTE, maar ook enorm belangrijk. Je bent verplicht je te verdiepen in jouw risico's. Vaak zijn er meer risico's dan je in eerste instantie denkt. Wist je bijvoorbeeld dat ook werkdruk en de belasting van je personeel risico's zijn voor in je RI&E?
 
Bedrijfshulpverlening

Als MKB-organisatie is het essentieel om BHV’ers op te leiden, dat ben je zelfs verplicht. Maar hoeveel BHV’ers moet je opleiden? Dat hangt af van verschillende factoren, waaronder de risico’s die jouw organisatie heeft en het aantal medewerkers. De RI&E helpt je daarbij. Je kan medewerkers opleiden tot BHV'er met een BHV-cursus, op een van onze ruim 70 locaties in Nederland. Vanaf 6 medewerkers geven we ook trainingen op locatie.
 
Preventiemedewerker aanstellen

Wist je dat je ook een preventiemedewerker aan moet stellen? Ja, ook als ondernemer is het MKB. Heb je 25 of minder werknemers in dienst? Dan mag je als ondernemer zelf als preventiemedewerker fungeren. Maar wat is een preventiemedewerker nou precies? En wat wordt er allemaal van een preventiemedewerker verwacht?
 
Omgaan met ongewenst gedrag

Als ondernemer ben je verplicht medewerkers te beschermen tegen psychosociale arbeidsbelasting. Ongewenst gedrag valt daaronder en komt helaas vaak voor. Je hebt hier niet altijd invloed op. Waar je wel invloed op hebt is de manier waarop je met dat gedrag omgaat. Onze experts kennen de risico’s die horen bij jouw branche en helpen je graag verder.
 
Crisismanagement

Is jouw organisatie goed voorbereid op een crisissituatie? Dit is erg belangrijk. Het juist handelen tijdens een crisis zorgt er namelijk voor dat jouw bedrijfsactiviteiten zo goed mogelijk voortgezet kunnen worden. Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat dit misschien wat overweldigend voor je klinkt. Je denkt misschien: ik heb mijn BHV-organisatie toch al goed ingericht? Wat is dan precies crisismanagement en waar moet ik dan aan denken? Wij helpen je!
 

Advies & begeleiding

Er komt een hoop kijken bij het regelen van bedrijfsveiligheid, ook in het MKB. Kom je er zelf niet uit en wil je graag advies? Of besteed je het regelen van de bedrijfsveiligheid van jouw organisatie graag uit aan iemand die er verstand van heeft? Wij hebben meer dan 29 jaar ervaring in het ondersteunen van organisaties op het gebied van bedrijfsveiligheid. Ervaring die we graag met je delen. Neem gerust contact met ons op of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan. 
Emiel ter Beest
e.terbeest@bhv.nl
024 844 6582

 
Meld je aan voor de nieuwsbrief Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in.
Volg ons via social media:
  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • instagram
  • spotify

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.