Hoe overtuig je het MT van het belang van veiligheid op de werkvloer?

Veiligheid is meer dan het opleiden van BHV’ers. Ook een RI&E, een plan van aanpak, een gedegen bedrijfsnoodorganisatie én oefenen en trainen zijn belangrijk voor veiligheid. Maar daar zijn wel middelen voor nodig. Een cultuur waarin veiligheid centraal staat, begint met het commitment van het (top)management. Maar wat nou als de prioriteiten van het MT elders liggen? En kostenbesparing en omzet belangrijker is. Hoe overtuig je hen dan van het belang van veiligheid op de werkvloer? Dat doe je door gebruik te maken van het argument waar (bijna) alle managers gevoelig voor zijn: geld! Overtuig hen ervan dat veiligheid alleen maar voordelen heeft.

Tip 1: Analyseer eerdere schades, ongevallen en ziekteverzuim

Zijn er eerder medewerkers langdurig ziek geweest door bijvoorbeeld psychosociale arbeidsbelasting of is er schade ontstaan door onveilig werken? Gebruik die situaties om uit te rekenen wat dit het bedrijf heeft gekost. Denk daarbij aan de kosten van schade aan apparatuur, machines en voertuigen. Maar ook wat het heeft gekost om beschadigde en dus onverkoopbare producten en grondstoffen te vervangen. Ook een zieke medewerker kost het bedrijf extra geld. Al gauw tussen de 200 en 400 euro per dag!¹ Als bedrijf betaal je namelijk niet alleen het salaris bij ziekzijn, maar ook voor de gevolgen van het ziek zijn: de vervanging, de eventuele reïntegratiekosten en de tijd dat P&O en de leidinggevende ermee bezig zijn.
 
Door de schades, ongevallen en het ziekteverzuim te analyseren wordt duidelijk wat je zou kunnen besparen door betere veiligheidsmaatregelen te nemen. Kijk ook naar de oorzaken, zie je een patroon? Als blijkt dat mensen bijvoorbeeld regelmatig en langdurig uitvallen omdat ze ongezonde lucht inademen, kan een goede luchtverversing veel ziekteverzuim voorkomen.

Tip 2: Reken uit wat de kosten van verloop zijn

Als mensen zich veilig voelen en plezier in hun werk hebben, zijn ze niet alleen gemotiveerder maar hebben ze ook veel minder de neiging een andere baan te zoeken. En dat is, zeker in deze tijd waarin er meer vacatures zijn dan mankrachten, een enorm voordeel. Nieuwe mensen werven kost veel moeite, tijd én geld. Als het al is gelukt om een nieuwe collega te vinden, zijn er niet alleen de kosten van het wervingsbureau of P&O, maar ook de weken zo niet maanden die het kost voor een nieuwe medewerker net zo productief is als zijn of haar voorganger. Want laten we wel wezen: het zijn meestal de beste mensen die als eerste vertrekken. Let op! Vergeet ook de extra kosten niet wanneer een lid van de bedrijfsnoodorganisatie opstapt. De vervanger zal in dat geval moeten worden opgeleid, én moeten oefenen om zijn rol goed te kunnen vervullen.

Tip 3: Onderzoek hoe je procedures, werkinstructies en het veiligheidsgedrag van personeel kan verbeteren.

Werkprocedures en -regels zijn er natuurlijk niet voor niets. Goede werkprocedures, instructies en regels zorgen ervoor dat mensen veilig en gedisciplineerd werken, en minder fouten maken. Het draagt ook bij aan de productiviteit en de kwaliteit van hun werk. Je begrijpt dat een hogere productiviteit en een betere kwaliteit ook financiële voordelen heeft: er worden meer en betere producten geleverd. Breng daarom de werkprocedures en instructies in kaart en kijk waar verbeterpunten zijn. Vergeet daarbij ook niet te inventariseren of deze bij het personeel bekend zijn en worden toegepast. Door naar de procedures, instructies én het gedrag te kijken, kun je niet alleen de kosten laten zien aan het management, maar kom je ook meteen met een eerste set aan verbeterpunten die uiteindelijk geld opleveren.
 
Een voorbeeld: misschien kom je erachter dat medewerkers niet voldoende op de hoogte zijn van de werkinstructies. In dat geval kan het invoeren van een periodieke toolboxmeeting handig zijn. Een ander verbeterpunt kan zijn: een procedure om bijna-ongelukken te registeren invoeren. Door ook die incidenten te analyseren, zie je waar het mis gaat en kun je de veiligheid verbeteren. Een gratis registratieformulier vind je in ons artikel over het registreren van bijna-ongevallen.

Tip 4: Laat zien hoe belangrijk veiligheid voor opdrachtgevers is

Voor steeds meer organisaties is de veiligheid waarmee hun leveranciers werken een criterium om met hen samen te werken. In de bouw, elektrotechniek, chemie en industrie is bijvoorbeeld een VCA-diploma heel vaak een voorwaarde om mee te mogen doen met aanbestedingen, of om een klus binnen te halen. En ook cateraars die werken voor de overheid wordt gevraagd om aan bepaalde eisen te voldoen, zoals het hebben van een BHV-certificaat. Voldoe je niet aan de eisen van de opdrachtgever? Dan doe je simpelweg niet meer mee.

Kortom, veiligheid levert geld op. En voor geld is het management meestal heel gevoelig. Breng de kosten, opbrengsten en processen in kaart, stel verbeterpunten voor en doe daar je voordeel mee! Laat je ook inspireren door de veiligheidsaanpak van andere organisaties. Zorg voor de munitie, waarmee jij het management vol vertrouwen kan overtuigen van het belang van veiligheid op de werkvloer. 

¹ MKBServicedesk

Weet jij al waar jij in 2023 op in gaat zetten? Ontdek hoe het ervoor staat in jouw organisatie.

Doe de BHV Veiligheidscheck!

Wij helpen jou graag aan alle informatie, zodat jij vol vertrouwen het management kan overtuigen van het belang van bedrijfsveiligheid. Juist in deze onvoorspelbare tijden. Ben je er in de coronaperiode bijvoorbeeld achter gekomen dat het lastig is de bezetting van je BHV-organisatie op orde te houden? Of dat het toch wel erg belangrijk is om op een juiste wijze om te kunnen gaan met mensen die ongepast en ongewenst gedrag vertonen of de huisregels niet naleven? Met onze veiligheidschecklist krijg jij inzicht in hoe jouw organisatie er op dit moment voor staat. Wil je eens sparren met een van onze veiligheidsexperts

 

Lees meer

  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
  • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
  • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
  • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
  • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
    Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
    Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
  • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
  • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.