Hoe veilig werk jij?

Veilig werken betekent werken in een omgeving waar de kans op ongevallen klein is. Helaas is die kans nog niet klein genoeg. Gelukkig is er goed nieuws: het gaat steeds beter met de arbeidsveiligheid in Nederland. Het aantal ongevallen op de werkvloer daalt. Maar er is ook slecht nieuws: het gaat nog lang niet goed genoeg: nog altijd gebeuren er ieder jaar ongeveer 230.000 ongevallen. Dat zijn ruim 600 slachtoffers van een arbeidsongeval per dag! Er worden jaarlijks 1.500 ernstige ongevallen gemeld en 80 mensen overlijden door een ongeval op het werk. Bovendien krijgen ieder jaar 3.500 mensen een beroepsziekte. Dat overkomt jou niet? Dat dachten deze mensen ook! 

Veilig werken doe je samen

Veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, van management en medewerkers. Veilig werken begint met het commitment en het goede voorbeeld van het management: de trap wordt immers van boven schoongeveegd. Management moet beleid maken, geld, tijd en mensen beschikbaar stellen en medewerkers aanspreken op onveilig gedrag. Maar je kunt als medewerker ook zelf het initiatief nemen om de veiligheid op je werk te vergroten

Vakmensen werken veilig en gezond

Je bent een vakman. Of vakvrouw. Dus lever je niet alleen een goed product af, maar werk je ook veilig en gezond:
 • houd je je aan de afspraken en volg je de procedures
 • werk je niet te lang door en neem je tijdig pauzes
 • stop je als een situatie onveilig is en ga je pas weer werken als die onveiligheid is opgelost
 • bespreek je (bijna) fouten met je collega’s en leidinggevende en leer je ervan
 • gebruik je de beschermende kleding, handschoenen, helm etc.
 • ga je niet slordiger werken als je achterloopt op de planning of om te voorkomen dat de klanten of je baas gaan zeuren
 • en last but not least, ga je niet zwaarder tillen en minder nauwkeurig werken omdat je bang bent dat je collega’s je een sukkel vinden.Toch?
Of moet je als je eerlijk bent, toegeven dat je niet weet of je altijd 100% veilig werkt? Dat de werkdruk, de wensen van de klanten, de eisen van je baas en de oordelen van je collega’s soms misschien (onbewust) belangrijker zijn dan je veiligheid en gezondheid? Dan wordt het tijd dat je je eigen gedrag eens kritisch tegen het licht houdt en checkt hoe veilig je nu echt werkt.

Zelfscans

Er zijn behoorlijk wat scans/tools waarmee je als ‘gewone’ medewerker kunt zien hoe veilig je zelf werkt. En je collega’s. Korte testen die je maximaal 15 minuten kosten maar die veel inzicht geven in wat goed gaat en waar verbetermogelijkheden liggen. We noemen drie betrouwbare en valide tests die zijn ontwikkeld in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

SCAN VEILIG GEDRAG
Met deze scan neem je het veiligheidsgedrag in jouw organisatie onder de loep en zie je wat medewerkers en leidinggevenden concreet dóen aan veiligheid op het werk en waarom. Dit inzicht helpt je de veiligheid op de werkvloer verder te verhogen.

VEILIG VAKMANSCHAP
Op VeiligVakmanschap.nl kun je testen of je tijdens het werk genoeg op je gezondheid en veiligheid let. Er zijn testen over het werken met asbest, zware metalen, hout & machines en in garages.

DE ANDERE KIJK OP DE ZAAK
Deze tool is bestemd voor iedereen die verantwoordelijk is voor het organiseren van gezond en veilig werken, van de medewerkers op de werkvloer tot het management, waardoor jullie op meerdere niveaus het gesprek kunnen voeren over gezond en veilig werken.

Doe een of meer van deze scans om te ontdekken hoe veilig jij en je collega’s werken. En praat erover. Met elkaar en met het management. Want alleen als je weet wat je moet verbeteren, kun je iets verbeteren.
 

Rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie

Wij helpen je graag met het realiseren van een veilige en gezonde werkomgeving voor jou en je collega's.
Veilig(er) werken begint bij het kennen van je rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie. 

BHVcontinu, de kracht van herhalen

Veiligheid op de werkvloer valt of staat met BHV-kennis en -vaardigheden die op peil zijn. Herhaling is daarom kracht. Met BHVcontinu kun je, naast de jaarlijke BHV herhalingscursus, waar en wanneer het jou uitkomt je BHV-kennis opfrissen en vragen beantwoorden over brand, ontruiming en levensreddend handelen. Deze vragen kunnen we afstemmen op de specifieke branche, organisatie of zelfs locatie waar je werkt. 
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

Lees meer

 • hesjes bhv
  Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
  Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
   
 • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
  10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
  Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
 • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
 • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
 • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
 • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.