Hoe veilig werk jij?

Veilig werken betekent werken in een omgeving waar de kans op ongevallen klein is. Helaas is die kans nog niet klein genoeg. Gelukkig is er goed nieuws: het gaat steeds beter met de arbeidsveiligheid in Nederland. Het aantal ongevallen op de werkvloer daalt. Maar er is ook slecht nieuws: het gaat nog lang niet goed genoeg: nog altijd gebeuren er ieder jaar ongeveer 230.000 ongevallen. Dat zijn ruim 600 slachtoffers van een arbeidsongeval per dag! Er worden jaarlijks 1.500 ernstige ongevallen gemeld en 80 mensen overlijden door een ongeval op het werk. Bovendien krijgen ieder jaar 3.500 mensen een beroepsziekte. Dat overkomt jou niet? Dat dachten deze mensen ook! 

Veilig werken doe je samen

Veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, van management en medewerkers. Veilig werken begint met het commitment en het goede voorbeeld van het management: de trap wordt immers van boven schoongeveegd. Management moet beleid maken, geld, tijd en mensen beschikbaar stellen en medewerkers aanspreken op onveilig gedrag. Maar je kunt als medewerker ook zelf het initiatief nemen om de veiligheid op je werk te vergroten

Vakmensen werken veilig en gezond

Je bent een vakman. Of vakvrouw. Dus lever je niet alleen een goed product af, maar werk je ook veilig en gezond:
 • houd je je aan de afspraken en volg je de procedures
 • werk je niet te lang door en neem je tijdig pauzes
 • stop je als een situatie onveilig is en ga je pas weer werken als die onveiligheid is opgelost
 • bespreek je (bijna) fouten met je collega’s en leidinggevende en leer je ervan
 • gebruik je de beschermende kleding, handschoenen, helm etc.
 • ga je niet slordiger werken als je achterloopt op de planning of om te voorkomen dat de klanten of je baas gaan zeuren
 • en last but not least, ga je niet zwaarder tillen en minder nauwkeurig werken omdat je bang bent dat je collega’s je een sukkel vinden.Toch?
Of moet je als je eerlijk bent, toegeven dat je niet weet of je altijd 100% veilig werkt? Dat de werkdruk, de wensen van de klanten, de eisen van je baas en de oordelen van je collega’s soms misschien (onbewust) belangrijker zijn dan je veiligheid en gezondheid? Dan wordt het tijd dat je je eigen gedrag eens kritisch tegen het licht houdt en checkt hoe veilig je nu echt werkt.

Zelfscans

Er zijn behoorlijk wat scans/tools waarmee je als ‘gewone’ medewerker kunt zien hoe veilig je zelf werkt. En je collega’s. Korte testen die je maximaal 15 minuten kosten maar die veel inzicht geven in wat goed gaat en waar verbetermogelijkheden liggen. We noemen drie betrouwbare en valide tests die zijn ontwikkeld in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

SCAN VEILIG GEDRAG
Met deze scan neem je het veiligheidsgedrag in jouw organisatie onder de loep en zie je wat medewerkers en leidinggevenden concreet dóen aan veiligheid op het werk en waarom. Dit inzicht helpt je de veiligheid op de werkvloer verder te verhogen.

VEILIG VAKMANSCHAP
Op VeiligVakmanschap.nl kun je testen of je tijdens het werk genoeg op je gezondheid en veiligheid let. Er zijn testen over het werken met asbest, zware metalen, hout & machines en in garages.

DE ANDERE KIJK OP DE ZAAK
Deze tool is bestemd voor iedereen die verantwoordelijk is voor het organiseren van gezond en veilig werken, van de medewerkers op de werkvloer tot het management, waardoor jullie op meerdere niveaus het gesprek kunnen voeren over gezond en veilig werken.

Doe een of meer van deze scans om te ontdekken hoe veilig jij en je collega’s werken. En praat erover. Met elkaar en met het management. Want alleen als je weet wat je moet verbeteren, kun je iets verbeteren.
 

Rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie

Wij helpen je graag met het realiseren van een veilige en gezonde werkomgeving voor jou en je collega's.
Veilig(er) werken begint bij het kennen van je rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie. 

BHVcontinu, de kracht van herhalen

Veiligheid op de werkvloer valt of staat met BHV-kennis en -vaardigheden die op peil zijn. Herhaling is daarom kracht. Met BHVcontinu kun je, naast de jaarlijke BHV herhalingscursus, waar en wanneer het jou uitkomt je BHV-kennis opfrissen en vragen beantwoorden over brand, ontruiming en levensreddend handelen. Deze vragen kunnen we afstemmen op de specifieke branche, organisatie of zelfs locatie waar je werkt. 
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

Lees meer

 • Reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie
  Reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie
  Steeds meer hulpverleners vragen zich af hoe ze in deze tijd tijdens de COVID-19 crisis nog hulp kunnen verlenen. Lees snel verder.
 • De rol van preventiemedewerker
  De rol van preventiemedewerker
  In het kader van onze nieuwe cursus preventiemedewerker, gaan we wat dieper in op de rol van preventiemedewerker. Want weet jij wat er allemaal wordt verwacht van een preventiemedewerker? 
 • Rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie
  Rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie
  Een van je verantwoordelijkheden als organisatie is het inrichten van je bedrijfsnoodorganisatie. Met een adequaat ingerichte bedrijfsnoodorganisatie, afgestemd op de veiligheidsrisico's in jouw organisatie, ben je voorbereid op het moment dat zich tijdens werkzaamheden een calamiteit voordoet. Daardoor zijn de veiligheid en bedrijfscontinuïteit geborgd. Hierbij komen er verschillende vragen boven. Wat is een bedrijfsnoodorganisatie bijvoorbeeld, hoe ziet die eruit? Welke rollen zijn er en welke taken horen daarbij? Maar ook: hoe hou je de bedrijfsnoodorganisatie op peil? En hoe kan BHV.NL je daar dan bij helpen?
 • Modulair trainen: een betaalbare cursus op maat voor jouw organisatie
  Modulair trainen: een betaalbare cursus op maat voor jouw organisatie
  Alleen die modules volgen die voor jouw organisatie van belang zijn. Modulair trainen bij BHV.NL is niet duurder, maar wel effectiever.
 • Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Het antwoord op die vraag is duidelijk: ja, een RI&E is verplicht. Sinds 1 januari 1994 is de RI&E verplicht (Risico Inventarisatie & Evaluatie) voor alle werkgevers vanaf 1 FTE. 
 • Elke levensfase vraagt om andere hulpverlening
  Elke levensfase vraagt om andere hulpverlening
  Elke levensfase vraagt om andere hulpverlening. Op zowel emotioneel, communicatief en sociaal vlak. Ontdek welke aandachtspunten er zijn en waar je rekening mee moet houden.
 • taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is sterk afhankelijk van de kennis en kunde van de BHV’ers in een organisatie. 
 • scenario's waar je als BHV'er op voorbereid bent
  scenario's waar je als BHV'er op voorbereid bent
  BHV’er ben je niet alleen op je werk voor de veiligheid van je collega’s, maar ook privé is het relevant om BHV-kennis te hebben en te weten hoe je moet handelen. Want je wilt toch niet machteloos moeten toekijken als iemand in jouw omgeving iets overkomt? 
 • De reden waarom je BHV'er wil worden!
  De reden waarom je BHV'er wil worden!
  Bedrijven zijn verplicht om de veiligheid te waarborgen en bedrijfshulpverlening goed geregeld te hebben. Om deze reden is een organisatie altijd blij met een medewerker die BHV’er wil worden want dan voldoet zij aan de wettelijke verplichting. Maar 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen