Hoe veilig werk jij?

Veilig werken betekent werken in een omgeving waar de kans op ongevallen klein is. Helaas is die kans nog niet klein genoeg. Gelukkig is er goed nieuws: het gaat steeds beter met de arbeidsveiligheid in Nederland. Het aantal ongevallen op de werkvloer daalt. Maar er is ook slecht nieuws: het gaat nog lang niet goed genoeg: nog altijd gebeuren er ieder jaar ongeveer 230.000 ongevallen. Dat zijn ruim 600 slachtoffers van een arbeidsongeval per dag! Er worden jaarlijks 1.500 ernstige ongevallen gemeld en 80 mensen overlijden door een ongeval op het werk. Bovendien krijgen ieder jaar 3.500 mensen een beroepsziekte. Dat overkomt jou niet? Dat dachten deze mensen ook! 

Veilig werken doe je samen

Veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, van management en medewerkers. Veilig werken begint met het commitment en het goede voorbeeld van het management: de trap wordt immers van boven schoongeveegd. Management moet beleid maken, geld, tijd en mensen beschikbaar stellen en medewerkers aanspreken op onveilig gedrag. Maar je kunt als medewerker ook zelf het initiatief nemen om de veiligheid op je werk te vergroten

Vakmensen werken veilig en gezond

Je bent een vakman. Of vakvrouw. Dus lever je niet alleen een goed product af, maar werk je ook veilig en gezond:
 • houd je je aan de afspraken en volg je de procedures
 • werk je niet te lang door en neem je tijdig pauzes
 • stop je als een situatie onveilig is en ga je pas weer werken als die onveiligheid is opgelost
 • bespreek je (bijna) fouten met je collega’s en leidinggevende en leer je ervan
 • gebruik je de beschermende kleding, handschoenen, helm etc.
 • ga je niet slordiger werken als je achterloopt op de planning of om te voorkomen dat de klanten of je baas gaan zeuren
 • en last but not least, ga je niet zwaarder tillen en minder nauwkeurig werken omdat je bang bent dat je collega’s je een sukkel vinden.Toch?
Of moet je als je eerlijk bent, toegeven dat je niet weet of je altijd 100% veilig werkt? Dat de werkdruk, de wensen van de klanten, de eisen van je baas en de oordelen van je collega’s soms misschien (onbewust) belangrijker zijn dan je veiligheid en gezondheid? Dan wordt het tijd dat je je eigen gedrag eens kritisch tegen het licht houdt en checkt hoe veilig je nu echt werkt.

Zelfscans

Er zijn behoorlijk wat scans/tools waarmee je als ‘gewone’ medewerker kunt zien hoe veilig je zelf werkt. En je collega’s. Korte testen die je maximaal 15 minuten kosten maar die veel inzicht geven in wat goed gaat en waar verbetermogelijkheden liggen. We noemen drie betrouwbare en valide tests die zijn ontwikkeld in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

SCAN VEILIG GEDRAG
Met deze scan neem je het veiligheidsgedrag in jouw organisatie onder de loep en zie je wat medewerkers en leidinggevenden concreet dóen aan veiligheid op het werk en waarom. Dit inzicht helpt je de veiligheid op de werkvloer verder te verhogen.

VEILIG VAKMANSCHAP
Op VeiligVakmanschap.nl kun je testen of je tijdens het werk genoeg op je gezondheid en veiligheid let. Er zijn testen over het werken met asbest, zware metalen, hout & machines en in garages.

DE ANDERE KIJK OP DE ZAAK
Deze tool is bestemd voor iedereen die verantwoordelijk is voor het organiseren van gezond en veilig werken, van de medewerkers op de werkvloer tot het management, waardoor jullie op meerdere niveaus het gesprek kunnen voeren over gezond en veilig werken.

Doe een of meer van deze scans om te ontdekken hoe veilig jij en je collega’s werken. En praat erover. Met elkaar en met het management. Want alleen als je weet wat je moet verbeteren, kun je iets verbeteren.
 

Rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie

Wij helpen je graag met het realiseren van een veilige en gezonde werkomgeving voor jou en je collega's.
Veilig(er) werken begint bij het kennen van je rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie. 

BHVcontinu, de kracht van herhalen

Veiligheid op de werkvloer valt of staat met BHV-kennis en -vaardigheden die op peil zijn. Herhaling is daarom kracht. Met BHVcontinu kun je, naast de jaarlijke BHV herhalingscursus, waar en wanneer het jou uitkomt je BHV-kennis opfrissen en vragen beantwoorden over brand, ontruiming en levensreddend handelen. Deze vragen kunnen we afstemmen op de specifieke branche, organisatie of zelfs locatie waar je werkt. 
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

Lees meer

 • BHV’er worden als je al EHBO’er bent?
  BHV’er worden als je al EHBO’er bent?
  Heb je al een EHBO-diploma op zak en word je ook verantwoordelijk voor het ontruimen van je organisatie bij calamiteiten en het blussen van een beginnende brand? Volg dan een BHV-cursus Brand en Ontruiming en wordt allround BHV’er!   
 • Werken tijdens een hittegolf
  Werken tijdens een hittegolf
  Extreme hitte! Het werken in een te warme omgeving heeft invloed op onze werkprestaties en op onze gezondheid. Met onderstaande tips kunnen jij en je werknemers en/of collega’s deze hinder voor zijn of beperken tot een werkbare situatie.
 • Week van de teek
  Week van de teek
  Elk jaar krijgen mensen in Nederland ruim een miljoen tekenbeten! Lees snel onze tips over hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je kan doen als je gebeten bent.
 • Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken. Om daarvoor te zorgen is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) in het leven geroepen. In die wet zijn verplichtingen voor zowel werkgevers als werknemers vastgelegd. 
 • Is VCA verplicht?
  Is VCA verplicht?
  Nee, een VCA is niet verplicht. Maar een VCA-certificaat wordt wel steeds vaker door opdrachtgevers geëist. Dit heeft te maken met de regels die de Arbowet aan bedrijven stelt. 
 • BHV verplicht? Wat zegt de wet?
  BHV verplicht? Wat zegt de wet?
  Hoe zit het nu precies met bedrijfshulpverlening? Wat is wel en niet verplicht? En waar moet je aan voldoen als werkgever?
 • Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Het antwoord op die vraag is duidelijk: ja, een RI&E is verplicht. Sinds 1 januari 1994 is de RI&E verplicht (Risico Inventarisatie & Evaluatie) voor alle werkgevers vanaf 1 FTE. 
 • Is een bedrijfsnoodplan verplicht?
  Is een bedrijfsnoodplan verplicht?
  Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig. Elk bedrijf in Nederland is namelijk verplicht zich voor te bereiden op noodsituaties. Het is daarom handig, en wordt vaak geëist, om een bedrijfsnoodplan te hebben. Want met een bedrijfsnoodplan kan bedrijfsschade en menselijk leed zoveel mogelijk beperkt worden.
 • Is een ontruimingsoefening verplicht?
  Is een ontruimingsoefening verplicht?
  Je moet er toch niet aan denken: er breekt brand uit en de mensen in het gebouw – je collega’s en jullie bezoekers -  raken in paniek. Ze weten maar één ding: ze willen er zo snel mogelijk weg. Maar door de angst kunnen ze niet meer helder denken, door de rookontwikkeling zien ze de uitgangen niet meer en door hun haast om weg te komen duwen ze anderen omver.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen