Hoe veilig werk jij?
Veilig werken betekent werken in een omgeving waar de kans op ongevallen klein is. Helaas is die kans nog niet klein genoeg. Gelukkig is er goed nieuws: het gaat steeds beter met de arbeidsveiligheid in Nederland. Het aantal ongevallen op de werkvloer daalt. Maar er is ook slecht nieuws: het gaat nog lang niet goed genoeg: nog altijd gebeuren er ieder jaar ongeveer 230.000 ongevallen. Dat zijn ruim 600 slachtoffers van een arbeidsongeval per dag! Er worden jaarlijks 1.500 ernstige ongevallen gemeld en 80 mensen overlijden door een ongeval op het werk. Bovendien krijgen ieder jaar 3.500 mensen een beroepsziekte. Dat overkomt jou niet? Dat dachten deze mensen ook!
Veilig werken doe je samen
Veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, van management en medewerkers. Veilig werken begint met het commitment en het goede voorbeeld van het management: de trap wordt immers van boven schoongeveegd. Management moet beleid maken, geld, tijd en mensen beschikbaar stellen en medewerkers aanspreken op onveilig gedrag. Maar je kunt als medewerker ook zelf het initiatief nemen om de veiligheid op je werk te vergroten
Vakmensen werken veilig en gezond
Je bent een vakman. Of vakvrouw. Dus lever je niet alleen een goed product af, maar werk je ook veilig en gezond:
- houd je je aan de afspraken en volg je de procedures
- werk je niet te lang door en neem je tijdig pauzes
- stop je als een situatie onveilig is en ga je pas weer werken als die onveiligheid is opgelost
- bespreek je (bijna) fouten met je collega’s en leidinggevende en leer je ervan
- gebruik je de beschermende kleding, handschoenen, helm etc.
- ga je niet slordiger werken als je achterloopt op de planning of om te voorkomen dat de klanten of je baas gaan zeuren
- en last but not least, ga je niet zwaarder tillen en minder nauwkeurig werken omdat je bang bent dat je collega’s je een sukkel vinden.Toch?
Zelfscans
Er zijn behoorlijk wat scans/tools waarmee je als ‘gewone’ medewerker kunt zien hoe veilig je zelf werkt. En je collega’s. Korte testen die je maximaal 15 minuten kosten maar die veel inzicht geven in wat goed gaat en waar verbetermogelijkheden liggen. We noemen drie betrouwbare en valide tests die zijn ontwikkeld in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
SCAN VEILIG GEDRAG
Met deze scan neem je het veiligheidsgedrag in jouw organisatie onder de loep en zie je wat medewerkers en leidinggevenden concreet dóen aan veiligheid op het werk en waarom. Dit inzicht helpt je de veiligheid op de werkvloer verder te verhogen.
VEILIG VAKMANSCHAP
Op VeiligVakmanschap.nl kun je testen of je tijdens het werk genoeg op je gezondheid en veiligheid let. Er zijn testen over het werken met asbest, zware metalen, hout & machines en in garages.
DE ANDERE KIJK OP DE ZAAK
Deze tool is bestemd voor iedereen die verantwoordelijk is voor het organiseren van gezond en veilig werken, van de medewerkers op de werkvloer tot het management, waardoor jullie op meerdere niveaus het gesprek kunnen voeren over gezond en veilig werken.
Doe een of meer van deze scans om te ontdekken hoe veilig jij en je collega’s werken. En praat erover. Met elkaar en met het management. Want alleen als je weet wat je moet verbeteren, kun je iets verbeteren.
SCAN VEILIG GEDRAG
VEILIG VAKMANSCHAP
DE ANDERE KIJK OP DE ZAAK
Doe een of meer van deze scans om te ontdekken hoe veilig jij en je collega’s werken. En praat erover. Met elkaar en met het management. Want alleen als je weet wat je moet verbeteren, kun je iets verbeteren.
Rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie
Wij helpen je graag met het realiseren van een veilige en gezonde werkomgeving voor jou en je collega's.
Veilig(er) werken begint bij het kennen van je rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
Veilig(er) werken begint bij het kennen van je rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
BHVcontinu, de kracht van herhalen
Veiligheid op de werkvloer valt of staat met BHV-kennis en -vaardigheden die op peil zijn. Herhaling is daarom kracht. Met BHVcontinu kun je, naast de jaarlijke BHV herhalingscursus, waar en wanneer het jou uitkomt je BHV-kennis opfrissen en vragen beantwoorden over brand, ontruiming en levensreddend handelen. Deze vragen kunnen we afstemmen op de specifieke branche, organisatie of zelfs locatie waar je werkt.
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:
Lees meer
-
Survivalgids voor BHV'ersBedrijfshulpverlening is geen gemakkelijke taak. Het vereist moed, kennis en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen wanneer elke seconde telt. Wij realiseren ons dat deze rol extra inspanning en toewijding van jou vraagt, bovenop je reguliere werkzaamheden. Daarom willen we je niet alleen bedanken voor je huidige inzet, maar je ook ondersteunen in je continue groei en ontwikkeling in deze cruciale functie.
-
Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Tijd om de taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is!
-
Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatieDe bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
team, medewerkers en eventuele hulpdiensten. -
5 tips voor het werven van BHV’ers internAls werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips!
-
Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
-
10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruimingWhoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!