Zes tips voor een veilige werkplek

Alle artikelen, onderzoeken of brochures zijn er heel duidelijk in: een cultuur waarin
veiligheid centraal staat, begint met het commitment van het (top)management. Maar dat topmanagement kan nog zo betrokken zijn en prachtige procedures bedenken en beleid maken, uiteindelijk staat of valt de veiligheid binnen bedrijven met het daadwerkelijke gedrag van de werknemers zelf. En dat betekent dat je zelf veel invloed hebt op hoe veilig je werkt. We geven je wat concrete tips om je werk én dat van je collega’s nog veiliger te maken:
   

1. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen veiligheid en die van anderen

Zorg ervoor dat je de veiligheidseisen en protocollen kent. Ze zijn er niet voor niets! Ze helpen je te voorkomen dat je onnodig risico’s neemt of fouten maakt die misschien wel voorkomen hadden kunnen worden. Houd je aan de regels die gelden op jouw werkplek en draag dus de verplichte werkkleding, helm of beschermende schoenen. Neem geen onnodige risico’s door bijvoorbeeld extreem vermoeid aan het werk te gaan. Of met een kater omdat je de avond ervoor te veel gedronken hebt.

2. Spreek elkaar direct aan op veilige situaties

Merk je dat een van je collega’s zich niet aan de regels houdt, spreek hem of haar daar dan direct op aan. Iedereen wil ’s avonds weer veilig thuiskomen maar door drukte, haast of wat dan ook is het soms verleidelijk je niet stipt aan de regels te houden. Houd elkaar bij de les en voorkom dat je op een hellend vlak terecht komt waarin mensen het – ongemerkt - steeds wat minder nauw nemen met de regels.

3. En accepteer en waardeer het als anderen jou daarop aanspreken

Natuurlijk kunnen de anderen jou dan ook aanspreken op je gedrag. Niet leuk, we weten het. Maar wel consequent.

4. Neem, als dat mogelijk is, direct zelf actie

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Denk dan aan schone gereedschappen en een opgeruimde werkplek. Laat geen rommel slingeren, plaats voorraden en overige losse voorwerpen altijd op pallets of in bakken, en houd de boel schoon. Is er iets misgegaan, zorg dan direct dat de situatie niet nog erger wordt: bel de BHV’ers of 112, waarschuw je leidinggevende en collega’s, zet de boel af met lint of hekjes, en zorg vooral voor de veiligheid van de betrokken mensen, inclusief jijzelf! 

5. Meld onveilige situaties altijd direct

Zie je situaties die niet veilig zijn, geef ze dan direct door. Maak er een foto van en stuur die door naar je leidinggevende. Vaak zijn dit soort situaties relatief makkelijk te verhelpen. Zeker als je dat vergelijkt met de schade die kan ontstaan als er wel een ongeval gebeurt.    

6. En bespreek met je leidinggevende hoe je deze en vergelijkbare situaties kunt voorkomen

Juist door het er met elkaar over te hebben, kunnen jullie in de toekomst onveilige situaties voorkomen. Gebruik elkaars kennis en leer van de ervaringen van de collega’s. Daarbij is het heel erg van belang dat fouten niet verdoezeld maar besproken worden. Dat vraagt om een bedrijfscultuur waarin niet gezocht wordt naar een schuldige maar naar de beste oplossing voor de toekomst.

Je ziet het: je kunt samen met je collega’s veel doen om de veiligheid op je werk te verbeteren. Zo komt iedereen ’s avonds weer veilig thuis!
 

BHVcontinu, de kracht van herhalen

Veiligheid op de werkvloer valt of staat met BHV-kennis en -vaardigheden die op peil zijn. Herhaling is daarom kracht. Met BHVcontinu kun je, naast de jaarlijke BHV herhalingscursus, waar en wanneer het jou uitkomt je BHV-kennis opfrissen en vragen beantwoorden over brand, ontruiming en levensreddend handelen. Deze vragen kunnen we afstemmen op de specifieke branche, organisatie of zelfs locatie van de organisatie waar je werkt. 

Lees meer

 • Reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie
  Reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie
  Steeds meer hulpverleners vragen zich af hoe ze in deze tijd tijdens de COVID-19 crisis nog hulp kunnen verlenen. Lees snel verder.
 • De rol van preventiemedewerker
  De rol van preventiemedewerker
  In het kader van onze nieuwe cursus preventiemedewerker, gaan we wat dieper in op de rol van preventiemedewerker. Want weet jij wat er allemaal wordt verwacht van een preventiemedewerker? 
 • Rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie
  Rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie
  Een van je verantwoordelijkheden als organisatie is het inrichten van je bedrijfsnoodorganisatie. Met een adequaat ingerichte bedrijfsnoodorganisatie, afgestemd op de veiligheidsrisico's in jouw organisatie, ben je voorbereid op het moment dat zich tijdens werkzaamheden een calamiteit voordoet. Daardoor zijn de veiligheid en bedrijfscontinuïteit geborgd. Hierbij komen er verschillende vragen boven. Wat is een bedrijfsnoodorganisatie bijvoorbeeld, hoe ziet die eruit? Welke rollen zijn er en welke taken horen daarbij? Maar ook: hoe hou je de bedrijfsnoodorganisatie op peil? En hoe kan BHV.NL je daar dan bij helpen?
 • Modulair trainen: een betaalbare cursus op maat voor jouw organisatie
  Modulair trainen: een betaalbare cursus op maat voor jouw organisatie
  Alleen die modules volgen die voor jouw organisatie van belang zijn. Modulair trainen bij BHV.NL is niet duurder, maar wel effectiever.
 • Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Het antwoord op die vraag is duidelijk: ja, een RI&E is verplicht. Sinds 1 januari 1994 is de RI&E verplicht (Risico Inventarisatie & Evaluatie) voor alle werkgevers vanaf 1 FTE. 
 • Elke levensfase vraagt om andere hulpverlening
  Elke levensfase vraagt om andere hulpverlening
  Elke levensfase vraagt om andere hulpverlening. Op zowel emotioneel, communicatief en sociaal vlak. Ontdek welke aandachtspunten er zijn en waar je rekening mee moet houden.
 • taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is sterk afhankelijk van de kennis en kunde van de BHV’ers in een organisatie. 
 • scenario's waar je als BHV'er op voorbereid bent
  scenario's waar je als BHV'er op voorbereid bent
  BHV’er ben je niet alleen op je werk voor de veiligheid van je collega’s, maar ook privé is het relevant om BHV-kennis te hebben en te weten hoe je moet handelen. Want je wilt toch niet machteloos moeten toekijken als iemand in jouw omgeving iets overkomt? 
 • De reden waarom je BHV'er wil worden!
  De reden waarom je BHV'er wil worden!
  Bedrijven zijn verplicht om de veiligheid te waarborgen en bedrijfshulpverlening goed geregeld te hebben. Om deze reden is een organisatie altijd blij met een medewerker die BHV’er wil worden want dan voldoet zij aan de wettelijke verplichting. Maar 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen