Zes tips voor een veilige werkplek

Alle artikelen, onderzoeken of brochures zijn er heel duidelijk in: een cultuur waarin
veiligheid centraal staat, begint met het commitment van het (top)management. Maar dat topmanagement kan nog zo betrokken zijn en prachtige procedures bedenken en beleid maken, uiteindelijk staat of valt de veiligheid binnen bedrijven met het daadwerkelijke gedrag van de werknemers zelf. En dat betekent dat je zelf veel invloed hebt op hoe veilig je werkt. We geven je wat concrete tips om je werk én dat van je collega’s nog veiliger te maken:
   

1. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen veiligheid en die van anderen

Zorg ervoor dat je de veiligheidseisen en protocollen kent. Ze zijn er niet voor niets! Ze helpen je te voorkomen dat je onnodig risico’s neemt of fouten maakt die misschien wel voorkomen hadden kunnen worden. Houd je aan de regels die gelden op jouw werkplek en draag dus de verplichte werkkleding, helm of beschermende schoenen. Neem geen onnodige risico’s door bijvoorbeeld extreem vermoeid aan het werk te gaan. Of met een kater omdat je de avond ervoor te veel gedronken hebt.

2. Spreek elkaar direct aan op veilige situaties

Merk je dat een van je collega’s zich niet aan de regels houdt, spreek hem of haar daar dan direct op aan. Iedereen wil ’s avonds weer veilig thuiskomen maar door drukte, haast of wat dan ook is het soms verleidelijk je niet stipt aan de regels te houden. Houd elkaar bij de les en voorkom dat je op een hellend vlak terecht komt waarin mensen het – ongemerkt - steeds wat minder nauw nemen met de regels.

3. En accepteer en waardeer het als anderen jou daarop aanspreken

Natuurlijk kunnen de anderen jou dan ook aanspreken op je gedrag. Niet leuk, we weten het. Maar wel consequent.

4. Neem, als dat mogelijk is, direct zelf actie

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Denk dan aan schone gereedschappen en een opgeruimde werkplek. Laat geen rommel slingeren, plaats voorraden en overige losse voorwerpen altijd op pallets of in bakken, en houd de boel schoon. Is er iets misgegaan, zorg dan direct dat de situatie niet nog erger wordt: bel de BHV’ers of 112, waarschuw je leidinggevende en collega’s, zet de boel af met lint of hekjes, en zorg vooral voor de veiligheid van de betrokken mensen, inclusief jijzelf! 

5. Meld onveilige situaties altijd direct

Zie je situaties die niet veilig zijn, geef ze dan direct door. Maak er een foto van en stuur die door naar je leidinggevende. Vaak zijn dit soort situaties relatief makkelijk te verhelpen. Zeker als je dat vergelijkt met de schade die kan ontstaan als er wel een ongeval gebeurt.    

6. En bespreek met je leidinggevende hoe je deze en vergelijkbare situaties kunt voorkomen

Juist door het er met elkaar over te hebben, kunnen jullie in de toekomst onveilige situaties voorkomen. Gebruik elkaars kennis en leer van de ervaringen van de collega’s. Daarbij is het heel erg van belang dat fouten niet verdoezeld maar besproken worden. Dat vraagt om een bedrijfscultuur waarin niet gezocht wordt naar een schuldige maar naar de beste oplossing voor de toekomst.

Je ziet het: je kunt samen met je collega’s veel doen om de veiligheid op je werk te verbeteren. Zo komt iedereen ’s avonds weer veilig thuis!
 

BHVcontinu, de kracht van herhalen

Veiligheid op de werkvloer valt of staat met BHV-kennis en -vaardigheden die op peil zijn. Herhaling is daarom kracht. Met BHVcontinu kun je, naast de jaarlijke BHV herhalingscursus, waar en wanneer het jou uitkomt je BHV-kennis opfrissen en vragen beantwoorden over brand, ontruiming en levensreddend handelen. Deze vragen kunnen we afstemmen op de specifieke branche, organisatie of zelfs locatie van de organisatie waar je werkt. 

Lees meer

  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     
  • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
  • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
  • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
  • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
  • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.