Zes tips voor een veilige werkplek

Alle artikelen, onderzoeken of brochures zijn er heel duidelijk in: een cultuur waarin
veiligheid centraal staat, begint met het commitment van het (top)management. Maar dat topmanagement kan nog zo betrokken zijn en prachtige procedures bedenken en beleid maken, uiteindelijk staat of valt de veiligheid binnen bedrijven met het daadwerkelijke gedrag van de werknemers zelf. En dat betekent dat je zelf veel invloed hebt op hoe veilig je werkt. We geven je wat concrete tips om je werk én dat van je collega’s nog veiliger te maken:
   

1. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen veiligheid en die van anderen

Zorg ervoor dat je de veiligheidseisen en protocollen kent. Ze zijn er niet voor niets! Ze helpen je te voorkomen dat je onnodig risico’s neemt of fouten maakt die misschien wel voorkomen hadden kunnen worden. Houd je aan de regels die gelden op jouw werkplek en draag dus de verplichte werkkleding, helm of beschermende schoenen. Neem geen onnodige risico’s door bijvoorbeeld extreem vermoeid aan het werk te gaan. Of met een kater omdat je de avond ervoor te veel gedronken hebt.

2. Spreek elkaar direct aan op veilige situaties

Merk je dat een van je collega’s zich niet aan de regels houdt, spreek hem of haar daar dan direct op aan. Iedereen wil ’s avonds weer veilig thuiskomen maar door drukte, haast of wat dan ook is het soms verleidelijk je niet stipt aan de regels te houden. Houd elkaar bij de les en voorkom dat je op een hellend vlak terecht komt waarin mensen het – ongemerkt - steeds wat minder nauw nemen met de regels.

3. En accepteer en waardeer het als anderen jou daarop aanspreken

Natuurlijk kunnen de anderen jou dan ook aanspreken op je gedrag. Niet leuk, we weten het. Maar wel consequent.

4. Neem, als dat mogelijk is, direct zelf actie

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Denk dan aan schone gereedschappen en een opgeruimde werkplek. Laat geen rommel slingeren, plaats voorraden en overige losse voorwerpen altijd op pallets of in bakken, en houd de boel schoon. Is er iets misgegaan, zorg dan direct dat de situatie niet nog erger wordt: bel de BHV’ers of 112, waarschuw je leidinggevende en collega’s, zet de boel af met lint of hekjes, en zorg vooral voor de veiligheid van de betrokken mensen, inclusief jijzelf! 

5. Meld onveilige situaties altijd direct

Zie je situaties die niet veilig zijn, geef ze dan direct door. Maak er een foto van en stuur die door naar je leidinggevende. Vaak zijn dit soort situaties relatief makkelijk te verhelpen. Zeker als je dat vergelijkt met de schade die kan ontstaan als er wel een ongeval gebeurt.    

6. En bespreek met je leidinggevende hoe je deze en vergelijkbare situaties kunt voorkomen

Juist door het er met elkaar over te hebben, kunnen jullie in de toekomst onveilige situaties voorkomen. Gebruik elkaars kennis en leer van de ervaringen van de collega’s. Daarbij is het heel erg van belang dat fouten niet verdoezeld maar besproken worden. Dat vraagt om een bedrijfscultuur waarin niet gezocht wordt naar een schuldige maar naar de beste oplossing voor de toekomst.

Je ziet het: je kunt samen met je collega’s veel doen om de veiligheid op je werk te verbeteren. Zo komt iedereen ’s avonds weer veilig thuis!
 

BHVcontinu, de kracht van herhalen

Veiligheid op de werkvloer valt of staat met BHV-kennis en -vaardigheden die op peil zijn. Herhaling is daarom kracht. Met BHVcontinu kun je, naast de jaarlijke BHV herhalingscursus, waar en wanneer het jou uitkomt je BHV-kennis opfrissen en vragen beantwoorden over brand, ontruiming en levensreddend handelen. Deze vragen kunnen we afstemmen op de specifieke branche, organisatie of zelfs locatie van de organisatie waar je werkt. 

Lees meer

 • Week van de teek
  Week van de teek
  Elk jaar krijgen mensen in Nederland ruim een miljoen tekenbeten! Lees snel onze tips over hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je kan doen als je gebeten bent.
 • Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken. Om daarvoor te zorgen is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) in het leven geroepen. In die wet zijn verplichtingen voor zowel werkgevers als werknemers vastgelegd. 
 • Is VCA verplicht?
  Is VCA verplicht?
  Nee, een VCA is niet verplicht. Maar een VCA-certificaat wordt wel steeds vaker door opdrachtgevers geëist. Dit heeft te maken met de regels die de Arbowet aan bedrijven stelt. 
 • BHV verplicht? Wat zegt de wet?
  BHV verplicht? Wat zegt de wet?
  Hoe zit het nu precies met bedrijfshulpverlening? Wat is wel en niet verplicht? En waar moet je aan voldoen als werkgever?
 • Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Het antwoord op die vraag is duidelijk: ja, een RI&E is verplicht. Sinds 1 januari 1994 is de RI&E verplicht (Risico Inventarisatie & Evaluatie) voor alle werkgevers vanaf 1 FTE. 
 • Is een bedrijfsnoodplan verplicht?
  Is een bedrijfsnoodplan verplicht?
  Het antwoord op deze vraag is duidelijk: Elk bedrijf in Nederland is verplicht zich voor te bereiden op noodsituaties. Het is daarom handig, en wordt vaak geëist, om een bedrijfsnoodplan te hebben. Want met een bedrijfsnoodplan kan bedrijfsschade en menselijk leed zoveel mogelijk beperkt worden.
 • Is een ontruimingsoefening verplicht?
  Is een ontruimingsoefening verplicht?
  Je moet er toch niet aan denken: er breekt brand uit en de mensen in het gebouw – je collega’s en jullie bezoekers -  raken in paniek. Ze weten maar één ding: ze willen er zo snel mogelijk weg. Maar door de angst kunnen ze niet meer helder denken, door de rookontwikkeling zien ze de uitgangen niet meer en door hun haast om weg te komen duwen ze anderen omver.
 • Wie doet wat als het erop aankomt?
  Wie doet wat als het erop aankomt?
  Dat BHV’ers onmisbaar zijn bij een ontruiming is bekend. Als mensen in geval van nood zo snel mogelijk het pand moeten verlaten, zijn het de BHV’ers die dit in goede banen leiden. Maar weet je ook dat er behalve die BHV’ers op de werkvloer nog veel meer mensen betrokken zijn bij bedrijfsveiligheid? Weet jij wat hun rollen, taken en verantwoordelijkheden zijn?
 • Samenwerken loont!
  Samenwerken loont!
  Hoe verleen je zo snel en zo goed mogelijk hulp aan een of meerdere slachtoffers en hoe werk je daarbij zo goed mogelijk samen? Hoe voorkom je dat iedereen naar elkaar blijft kijken en mensen te laat in actie komen? Wie neemt de leiding en zorgt dat ook de anderen doen wat ze moeten doen?
  Het antwoord is simpel: ga gezamenlijk trainen en oefenen. Want alleen dan raak je zo op elkaar ingespeeld dat je elkaar in noodsituaties feilloos weet te vinden.
   

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen