Zes tips voor een veilige werkplek

Alle artikelen, onderzoeken of brochures zijn er heel duidelijk in: een cultuur waarin
veiligheid centraal staat, begint met het commitment van het (top)management. Maar dat topmanagement kan nog zo betrokken zijn en prachtige procedures bedenken en beleid maken, uiteindelijk staat of valt de veiligheid binnen bedrijven met het daadwerkelijke gedrag van de werknemers zelf. En dat betekent dat je zelf veel invloed hebt op hoe veilig je werkt. We geven je wat concrete tips om je werk én dat van je collega’s nog veiliger te maken:
   

1. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen veiligheid en die van anderen

Zorg ervoor dat je de veiligheidseisen en protocollen kent. Ze zijn er niet voor niets! Ze helpen je te voorkomen dat je onnodig risico’s neemt of fouten maakt die misschien wel voorkomen hadden kunnen worden. Houd je aan de regels die gelden op jouw werkplek en draag dus de verplichte werkkleding, helm of beschermende schoenen. Neem geen onnodige risico’s door bijvoorbeeld extreem vermoeid aan het werk te gaan. Of met een kater omdat je de avond ervoor te veel gedronken hebt.

2. Spreek elkaar direct aan op veilige situaties

Merk je dat een van je collega’s zich niet aan de regels houdt, spreek hem of haar daar dan direct op aan. Iedereen wil ’s avonds weer veilig thuiskomen maar door drukte, haast of wat dan ook is het soms verleidelijk je niet stipt aan de regels te houden. Houd elkaar bij de les en voorkom dat je op een hellend vlak terecht komt waarin mensen het – ongemerkt - steeds wat minder nauw nemen met de regels.

3. En accepteer en waardeer het als anderen jou daarop aanspreken

Natuurlijk kunnen de anderen jou dan ook aanspreken op je gedrag. Niet leuk, we weten het. Maar wel consequent.

4. Neem, als dat mogelijk is, direct zelf actie

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Denk dan aan schone gereedschappen en een opgeruimde werkplek. Laat geen rommel slingeren, plaats voorraden en overige losse voorwerpen altijd op pallets of in bakken, en houd de boel schoon. Is er iets misgegaan, zorg dan direct dat de situatie niet nog erger wordt: bel de BHV’ers of 112, waarschuw je leidinggevende en collega’s, zet de boel af met lint of hekjes, en zorg vooral voor de veiligheid van de betrokken mensen, inclusief jijzelf! 

5. Meld onveilige situaties altijd direct

Zie je situaties die niet veilig zijn, geef ze dan direct door. Maak er een foto van en stuur die door naar je leidinggevende. Vaak zijn dit soort situaties relatief makkelijk te verhelpen. Zeker als je dat vergelijkt met de schade die kan ontstaan als er wel een ongeval gebeurt.    

6. En bespreek met je leidinggevende hoe je deze en vergelijkbare situaties kunt voorkomen

Juist door het er met elkaar over te hebben, kunnen jullie in de toekomst onveilige situaties voorkomen. Gebruik elkaars kennis en leer van de ervaringen van de collega’s. Daarbij is het heel erg van belang dat fouten niet verdoezeld maar besproken worden. Dat vraagt om een bedrijfscultuur waarin niet gezocht wordt naar een schuldige maar naar de beste oplossing voor de toekomst.

Je ziet het: je kunt samen met je collega’s veel doen om de veiligheid op je werk te verbeteren. Zo komt iedereen ’s avonds weer veilig thuis!
 

BHVcontinu, de kracht van herhalen

Veiligheid op de werkvloer valt of staat met BHV-kennis en -vaardigheden die op peil zijn. Herhaling is daarom kracht. Met BHVcontinu kun je, naast de jaarlijke BHV herhalingscursus, waar en wanneer het jou uitkomt je BHV-kennis opfrissen en vragen beantwoorden over brand, ontruiming en levensreddend handelen. Deze vragen kunnen we afstemmen op de specifieke branche, organisatie of zelfs locatie van de organisatie waar je werkt. 

Lees meer

  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
  • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
  • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
  • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
  • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
    Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
    Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
  • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
  • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.