250 arbeidsongevallen per dag in 2019. Hoe veilig is jouw organisatie?
zondag 14 februari 2021
Een ongeluk zit in een klein hoekje, zo blijkt maar weer uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het CBS. In 2019 vonden er 93.000 fysieke of psychische arbeidsongevallen plaats in Nederland met vier dagen verzuim als gevolg. Dat zijn ruim 250 arbeidsongevallen per dag! Niet alleen ondervinden werknemers de gezondheidsklachten hiervan, het verzuim zorgt ook voor werkdruk en onderbreking van de werkprocessen. Hoe zorg je ervoor dat er in jouw organisatie zo min mogelijk bedrijfsongevallen voorkomen?
Volgens de enquête hadden de meeste ongevallen een fysieke oorzaak, een kwart betrof psychische overbelasting. Bij de fysieke ongevallen gaat het om uitglijden, struikelen of een andere val, door een voorwerp geraakt worden, ergens aan snijden of stoten of een beknelling. Ook lichamelijke overbelasting zoals zwaar tillen of het maken van een verkeerde beweging zijn oorzaken voor verzuim. Psychische overbelasting ontstaat bijvoorbeeld door intimidatie of stress. Bijna de helft van de arbeidsongevallen deed zich voor in de zorg, handel en industrie.
Het komt altijd onverwacht
Ook al denk je dat alles veilig is in jouw organisatie, als werkgever is het essentieel om je altijd bewust te zijn van mogelijke risico’s in je bedrijfs- of productieruimte, om ongevallen te voorkomen. Vanzelfsprekend geldt dit voor bedrijven waar veel met machines of op hoogte wordt gewerkt. Maar ook in een kantooromgeving kunnen bedrijfsongevallen gebeuren. Wanneer een werknemer uitglijdt over een natte vloer of struikelt door loszittende vloerbedekking, wordt dit gezien als een bedrijfsongeval. Daarom is het belangrijk dat werknemers op de werkvloer goed op de hoogte zijn van procedures en protocollen om zo veilig mogelijk te werken. Werk brengt altijd risico’s met zich mee. Arbeidsongevallen komen altijd onverwacht en achteraf zoek je naar een oplossing zodat het niet nog een keer gebeurt.
Ken je risico's
Maar het is natuurlijk beter om een bedrijfsongeval te voorkomen. Met een Risico Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) breng je de risico’s in jouw organisatie in kaart. Naast een lijst van alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s in je bedrijf, maak je ook een plan voor het oplossen of in ieder geval verkleinen van deze risico’s. Deze inventarisatie moet regelmatig gecheckt worden, zodat iedereen op de hoogte is van de actuele stand van zaken. Want iedere verandering in je bedrijf brengt weer andere risico’s met zich mee. De Arbowet stelt het maken van een RI&E zelfs verplicht voor alle ondernemers met personeel. Daarnaast zijn er andere maatregelen die het risico op bedrijfsongevallen verkleinen. Is er bijvoorbeeld een bedrijfsnoodorganisatie? Is er een preventiemedewerker aangesteld die je op de hoogte houdt van eventuele risico’s?
Gedragsregels
Om psychische bedrijfsongevallen te voorkomen, is het belangrijk dat alle werknemers in je organisatie op de hoogte zijn van de gedragsregels. Ongewenst gedrag op de werkvloer zoals pesten of intimidatie kan grote gevolgen hebben. Spreek mensen altijd aan op ongewenst gedrag, stel een klachtenprocedure op of zorg voor een vertrouwenspersoon. Je bent verplicht om het risico op ongewenst gedrag zoals pesten, agressie of seksuele intimidatie mee te nemen in de RI&E.
Kunnen wij je verder helpen?
Wil je meer weten over het opstellen van een RI&E, hoe je dat aanpakt en wie hiervoor verantwoordelijk is? Of over het inrichten van je bedrijfsnoodorganisatie? Wij helpen je hier graag bij! Of vraag hieronder vrijblijvend een offerte of adviesgesprek aan
Lees meer
-
Veelgestelde vragen tijdens het coronavirusWe mogen weer trainen! Het kabinet heeft besloten om een uitzondering te maken voor trainingen en cursussen die gericht zijn op bedrijfsveiligheid. Én dat doen we natuurlijk veilig, volgens ons veiligheidsprotocol.
-
-
-
BHV.NL lanceert online BHV cursus - Leren in je eigen tijd én op je eigen tempoHet valt vaak niet mee om in onze drukke schema’s tijd te vinden om een cursus te volgen. En dat is jammer, want te weinig tijd mag natuurlijk geen reden zijn om niet deel te nemen aan een cursus. Bovendien werken in deze tijd van coronamaatregelen veel mensen voorlopig nog thuis. Bij BHV.NL spelen we hier graag op in en daarom lanceren we de eerste BHV cursus die je helemaal online kunt volgen. Zowel voor de BHV basis als de BHV herhalingscursus. Zo kun je vanaf de bank of aan de keukentafel de vaardigheden en theorie leren die je nodig hebt om BHV’er te worden.
-
-
-
-
-
Vernieuwd programma voor de cursus coördinator BHV basisOnze afdeling productontwikkeling- en innovatie kijkt regelmatig met een kritische blik naar onze eigen cursusprogramma’s. Is de inhoud van de training nog actueel en sluit deze aan bij de verwachtingen van een bepaalde rol? Soms zien we dan dat een aanpassing van een programma gewenst is. Daarom vernieuwen we de cursus coördinator BHV basis.