Vernieuwd programma voor de cursus ploegleider met e-learning

woensdag 1 juli 2020
We hebben het lesprogramma van de cursus Ploegleider Basis met e-learning aangepast. Waarom onze afdeling productontwikkeling deze training heeft aangepast en wat er zoal nieuw is in deze cursus, lees je hieronder.

Waarom hebben we de training aangepast?

Eén van de belangrijkste taken van een Ploegleider BHV is het aansturen van en leidinggeven aan het BHV-team in het geval van een calamiteit. Dit is dan ook de reden dat we het programma van de Ploegleider Basis met e-learning hier meer op hebben toegespitst en we de focus leggen op leidinggevende competenties, oefenen en reflecteren.

Theorie en praktijk gescheiden

De theoretische basis wordt gelegd door het volgen en afronden van de e-learning. Daarna wordt de inhoud van de e-learning niet meer behandeld op de praktijkdag. Op deze manier staat de lesdag volledig in het teken van praktisch handelen en oefenen.

Stijl van leiding geven

De focus van het vernieuwde programma ligt op de leidinggevende competenties van een ploegleider. Daarbij maken we het verschil tussen taak- en mensgericht leidinggeven. In het geval van een calamiteit is het van belang dat een ploegleider op een heldere en duidelijke manier zijn BHV ploeg aanstuurt en leiding geeft. Taakgericht leidinggeven is voor een ploegleider van essentieel belang, maar het is belangrijk het menselijke aspect niet uit het oog te verliezen en vertrouwen in je BHV’ers uit te stralen. Hier gaan cursisten dan ook in groepjes mee oefenen. 

Oefenen, oefenen, oefenen

De praktijkdag is lineair opgebouwd, waarbij in de ochtend de cursisten kennis op doen over verschillende manieren van leiding geven. Ze krijgen hier de ruimte om ook met elkaar te sparren. Later op de dag zullen cursisten de opgedane kennis leren toepassen aan de hand van een Table-top oefening, waarbij verschillende scenario’s “droog” worden geoefend. Dit is een oefening waarbij de aanpak en inzet van het BHV-team naar inzicht van de nieuwe ploegleider gezamenlijk besproken wordt. Hierna staan er verschillende scenario-oefeningen op het programma waarbij cursisten echt gaan oefenen in hun rol als ploegleider. Wordt er duidelijk gecommuniceerd? Treedt de ploegleider als een coördinator en leidinggevende op? Wordt er op de juiste wijze opdracht gegeven aan de BHV’ers?

After Action Review

Cursisten gaan naar huis met kennis en inzicht over AAR (After Action Review). Dit is een methode die helpt om direct na een calamiteit samen met je BHV-team een inzet te beoordelen, te reflecteren en verbeteringen door te voeren. Het is goed om met zoveel mogelijk betrokkenen die een rol hebben gehad bij de inzet de AAR uit te voeren. Een Hoofd BHV zal hier waarschijnlijk ook bij aanwezig zijn. After Action Review is een praktisch hulpmiddel in de vorm van een schema dat cursisten direct kunnen gebruiken. Tijdens de cursus leggen we het gebruik van het schema uit en oefenen we gezamenlijk hoe AAR werkt.

De rol van ploegleider wat voor jou?

Wil jij groeien in je rol en kun jij de verantwoordelijkheid aan om de BHV’ers operationeel aan te sturen? Schrijf je dan in voor een cursus Ploegleider basis!

Lees meer

 • We blijven veilig trainen!
  We blijven veilig trainen!
  Nu het coronavirus in Nederland is opgelaait, zijn er extra, strengere maatregelen genomen om te voorkomen dat het virus verder verspreidt. Bij BHV.NL volgen we de richtlijnen van het RIVM en blijven we op dezelfde veilige manier trainen, volgens het veiligheidsprotocol dat we eerder hebben opgesteld. Want juist in deze tijd is het belangrijk om een goede bedrijfsnoodorganisatie te hebben en je bedrijfshulpverleners goed te trainen.
 • Vernieuwd programma voor de cursus co÷rdinator BHV basis
  Vernieuwd programma voor de cursus co÷rdinator BHV basis
  Onze afdeling productontwikkeling- en innovatie kijkt regelmatig met een kritische blik naar onze eigen cursusprogramma’s. Is de inhoud van de training nog actueel en sluit deze aan bij de verwachtingen van een bepaalde rol? Soms zien we dan dat een aanpassing van een programma gewenst is. Daarom vernieuwen we de cursus coördinator BHV basis.
 • Veelgestelde vragen tijdens het coronavirus
  Veelgestelde vragen tijdens het coronavirus
  We blijven veilig trainen! We begrijpen dat het bij onze klanten en cursisten veel vragen oproept over hoe wij onze trainingen organiseren. Daarom geven we hieronder antwoord op de meest gestelde vragen met betrekking tot de getroffen maatregelen voor onze trainingen. 
 • Week van de RI&E 2020
  Week van de RI&E 2020
  Iets later dan gepland, maar ook dit jaar is er weer een Week van de RI&E. 21 t/m 25 september staat in het teken van het onder de aandacht brengen van de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) onder ondernemers. 
 • BHV.NL neemt het Groningse Precare over
  BHV.NL neemt het Groningse Precare over
  Februari dit jaar heeft BHV.NL het Groningse Precare overgenomen. Nu is het moment daar dat Precare verder gaat onder de naam BHV.NL.
 • NIEUW BIJ BHV.NL: D╔ VEILIGHEIDSGAME!
  NIEUW BIJ BHV.NL: D╔ VEILIGHEIDSGAME!
  Met trots presenteren we, als eerste in Nederland, de Veiligheidsgame waarbij je door middel van gamification de veiligheid van jouw organisatie vergroot.
 • Daarom BHV.NL!
  Daarom BHV.NL!
  Stapje voor stapje gaan we allemaal weer opstarten en mogen we weer trainen! Dat is fijn, want juist nu is veiligheid extra belangrijk. En bedrijfsveiligheid staat of valt met de inzet en het handelen van de BHV’ers en de samenwerking van jullie veiligheidsorganisatie. 
 • Protocol EHBO-, BHV- en reanimatiecursussen gereed!
  Protocol EHBO-, BHV- en reanimatiecursussen gereed!
  Het protocol om EHBO-, BHV- en reanimatiecursussen te kunnen geven in de nieuwe anderhalvemetermaatschappij is gereed. Het protocol is opgesteld door De Nederlandse Reanimatie Raad (NRR), het NIBHV, het Oranje Kruis, het Rode Kruis en de Branchevereniging Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN).
 • Vanaf september ook op zaterdag trainen mogelijk!
  Vanaf september ook op zaterdag trainen mogelijk!
  Vanaf september hebben wij ook trainingen op zaterdagen gepland. Plan je cursus zo snel mogelijk in zodat je zeker weet dat je kan trainen wanneer het jou uitkomt.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen