Vernieuwd programma voor de cursus ploegleider met e-learning

woensdag 1 juli 2020
We hebben het lesprogramma van de cursus Ploegleider Basis met e-learning aangepast. Waarom onze afdeling productontwikkeling deze training heeft aangepast en wat er zoal nieuw is in deze cursus, lees je hieronder.

Waarom hebben we de training aangepast?

Eén van de belangrijkste taken van een Ploegleider BHV is het aansturen van en leidinggeven aan het BHV-team in het geval van een calamiteit. Dit is dan ook de reden dat we het programma van de Ploegleider Basis met e-learning hier meer op hebben toegespitst en we de focus leggen op leidinggevende competenties, oefenen en reflecteren.

Theorie en praktijk gescheiden

De theoretische basis wordt gelegd door het volgen en afronden van de e-learning. Daarna wordt de inhoud van de e-learning niet meer behandeld op de praktijkdag. Op deze manier staat de lesdag volledig in het teken van praktisch handelen en oefenen.

Stijl van leiding geven

De focus van het vernieuwde programma ligt op de leidinggevende competenties van een ploegleider. Daarbij maken we het verschil tussen taak- en mensgericht leidinggeven. In het geval van een calamiteit is het van belang dat een ploegleider op een heldere en duidelijke manier zijn BHV ploeg aanstuurt en leiding geeft. Taakgericht leidinggeven is voor een ploegleider van essentieel belang, maar het is belangrijk het menselijke aspect niet uit het oog te verliezen en vertrouwen in je BHV’ers uit te stralen. Hier gaan cursisten dan ook in groepjes mee oefenen. 

Oefenen, oefenen, oefenen

De praktijkdag is lineair opgebouwd, waarbij in de ochtend de cursisten kennis op doen over verschillende manieren van leiding geven. Ze krijgen hier de ruimte om ook met elkaar te sparren. Later op de dag zullen cursisten de opgedane kennis leren toepassen aan de hand van een Table-top oefening, waarbij verschillende scenario’s “droog” worden geoefend. Dit is een oefening waarbij de aanpak en inzet van het BHV-team naar inzicht van de nieuwe ploegleider gezamenlijk besproken wordt. Hierna staan er verschillende scenario-oefeningen op het programma waarbij cursisten echt gaan oefenen in hun rol als ploegleider. Wordt er duidelijk gecommuniceerd? Treedt de ploegleider als een coördinator en leidinggevende op? Wordt er op de juiste wijze opdracht gegeven aan de BHV’ers?

After Action Review

Cursisten gaan naar huis met kennis en inzicht over AAR (After Action Review). Dit is een methode die helpt om direct na een calamiteit samen met je BHV-team een inzet te beoordelen, te reflecteren en verbeteringen door te voeren. Het is goed om met zoveel mogelijk betrokkenen die een rol hebben gehad bij de inzet de AAR uit te voeren. Een Hoofd BHV zal hier waarschijnlijk ook bij aanwezig zijn. After Action Review is een praktisch hulpmiddel in de vorm van een schema dat cursisten direct kunnen gebruiken. Tijdens de cursus leggen we het gebruik van het schema uit en oefenen we gezamenlijk hoe AAR werkt.

De rol van ploegleider wat voor jou?

Wil jij groeien in je rol en kun jij de verantwoordelijkheid aan om de BHV’ers operationeel aan te sturen? Schrijf je dan in voor een cursus Ploegleider basis!

Lees meer

 • BHV.NL is BVBN-erkend opleider
  BHV.NL is BVBN-erkend opleider
  In Nederland speelt de Branchevereniging voor Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN) een belangrijke rol in het bevorderen van de kwaliteit van BHV-opleidingen en fungeert als een erkenningsregeling voor gekwalificeerde opleiders in bedrijfsveiligheid. BHV.NL is een BVBN-erkend opleider. 
 • BHV.NL geeft 30 gratis veiligheidscursussen weg aan sportclubs!
  BHV.NL geeft 30 gratis veiligheidscursussen weg aan sportclubs!
  Dit jaar bestaat BHV.NL 30 jaar en om dit te vieren geven we 30 gratis veiligheidscursussen cadeau aan sportclubs en verenigingen. Zo zorgen wij samen voor de veiligheid van jouw sportclub. Wil jouw sportclub gratis door ons getraind worden? Meld je direct aan!
 • Nieuw vanaf april: BHV-basis met leerplatform Veiligheidsimpuls
  Nieuw vanaf april: BHV-basis met leerplatform Veiligheidsimpuls
  In april 2024 lanceert BHV.NL een vernieuwende leermethode voor BHV-opleidingen. Het afgelopen jaar hebben we achter de schermen hard gewerkt aan de ontwikkeling van een BHV-leerreis en een bijbehorend nieuw leerplatform: Veiligheidsimpuls. 
 • Laat je inspireren voor 2024
  Laat je inspireren voor een veilig 2024
  Maken jullie als organisatie van bedrijfsveiligheid het goede voornemen in 2024?
 • De urgentie van veilig werken: feiten, cijfers en tips
  De urgentie van veilig werken: feiten en cijfers
  Hoe vaak komen arbeidsongevallen nu voor in Nederland? De Nederlandse arbeidsinspectie heeft dit het afgelopen jaar weer gemonitord. We nemen je in vogelvlucht mee door de cijfers.
   
 • Vandaag is het de Dag van de BHV!
  Vandaag is het de Dag van de BHV!
  De eerste maandag van november is Dag van de BHV. Een dag voor organisaties om bedrijfshulpverleners in het zonnetje te zetten en bedrijfshulpverlening onder de aandacht te brengen. BHV.NL is partner van de Dag van de BHV, en daar zijn we trots op! Zet jij de BHV’ers in jouw organisatie ook in het zonnetje vandaag?
 • BHV herhalingsprogramma 23/24
  BHV Herhalingsprogramma 23/24 vernieuwd met nieuwe scenario’s
  Elk jaar in september vernieuwen wij het BHV herhalingsprogramma. In dit nieuwsartikel lees je wat je kunt verwachten van onze BHV herhalingscursus die ook dit jaar weer in een nieuw en innovatief jasje is gestoken.
 • Opfrisweken: wat weet jij (nog) over BHV?
  Opfrisweken: wat weet jij (nog) over BHV?
  Jaarlijks je kennis blijven bijhouden en vergroten is, zeker op gebied van veiligheid, erg van belang. Hierom lanceren wij opnieuw, vanaf 19 juni tot en met eind augustus, onze opfrisweken. Tijdens deze maanden lichten wij verschillende onderwerpen uit, om je kennis en zekerheid in handelen te vergroten.
 • Meerjarenplan Nederlandse Arbeidsinspectie 2023 - 2026
  Meerjarenplan Nederlandse Arbeidsinspectie 2023 - 2026
  ​Iedere vier jaar is het zover. Dan schetst de Nederlandse Arbeidsinspectie haar ambities, programma’s en activiteiten voor de komende jaren. Nu is het tijd voor het Meerjarenplan 2023-2026.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.