Vernieuwd programma voor de cursus ploegleider met e-learning

woensdag 1 juli 2020
We hebben het lesprogramma van de cursus Ploegleider Basis met e-learning aangepast. Waarom onze afdeling productontwikkeling deze training heeft aangepast en wat er zoal nieuw is in deze cursus, lees je hieronder.

Waarom hebben we de training aangepast?

Eén van de belangrijkste taken van een Ploegleider BHV is het aansturen van en leidinggeven aan het BHV-team in het geval van een calamiteit. Dit is dan ook de reden dat we het programma van de Ploegleider Basis met e-learning hier meer op hebben toegespitst en we de focus leggen op leidinggevende competenties, oefenen en reflecteren.

Theorie en praktijk gescheiden

De theoretische basis wordt gelegd door het volgen en afronden van de e-learning. Daarna wordt de inhoud van de e-learning niet meer behandeld op de praktijkdag. Op deze manier staat de lesdag volledig in het teken van praktisch handelen en oefenen.

Stijl van leiding geven

De focus van het vernieuwde programma ligt op de leidinggevende competenties van een ploegleider. Daarbij maken we het verschil tussen taak- en mensgericht leidinggeven. In het geval van een calamiteit is het van belang dat een ploegleider op een heldere en duidelijke manier zijn BHV ploeg aanstuurt en leiding geeft. Taakgericht leidinggeven is voor een ploegleider van essentieel belang, maar het is belangrijk het menselijke aspect niet uit het oog te verliezen en vertrouwen in je BHV’ers uit te stralen. Hier gaan cursisten dan ook in groepjes mee oefenen. 

Oefenen, oefenen, oefenen

De praktijkdag is lineair opgebouwd, waarbij in de ochtend de cursisten kennis op doen over verschillende manieren van leiding geven. Ze krijgen hier de ruimte om ook met elkaar te sparren. Later op de dag zullen cursisten de opgedane kennis leren toepassen aan de hand van een Table-top oefening, waarbij verschillende scenario’s “droog” worden geoefend. Dit is een oefening waarbij de aanpak en inzet van het BHV-team naar inzicht van de nieuwe ploegleider gezamenlijk besproken wordt. Hierna staan er verschillende scenario-oefeningen op het programma waarbij cursisten echt gaan oefenen in hun rol als ploegleider. Wordt er duidelijk gecommuniceerd? Treedt de ploegleider als een coördinator en leidinggevende op? Wordt er op de juiste wijze opdracht gegeven aan de BHV’ers?

After Action Review

Cursisten gaan naar huis met kennis en inzicht over AAR (After Action Review). Dit is een methode die helpt om direct na een calamiteit samen met je BHV-team een inzet te beoordelen, te reflecteren en verbeteringen door te voeren. Het is goed om met zoveel mogelijk betrokkenen die een rol hebben gehad bij de inzet de AAR uit te voeren. Een Hoofd BHV zal hier waarschijnlijk ook bij aanwezig zijn. After Action Review is een praktisch hulpmiddel in de vorm van een schema dat cursisten direct kunnen gebruiken. Tijdens de cursus leggen we het gebruik van het schema uit en oefenen we gezamenlijk hoe AAR werkt.

De rol van ploegleider wat voor jou?

Wil jij groeien in je rol en kun jij de verantwoordelijkheid aan om de BHV’ers operationeel aan te sturen? Schrijf je dan in voor een cursus Ploegleider basis!

Lees meer

  • BHV.NL scoort opnieuw hoog in CEDEO-klanttevredenheidsonderzoek
    BHV.NL scoort opnieuw hoog in CEDEO-klanttevredenheidsonderzoek
    Eén keer in de twee jaar vragen wij CEDEO om een klanttevredenheidsonderzoek uit te voeren. Bij BHV.NL vinden we het belangrijk om dat wat we beloven ook waar te kunnen maken. Door onze klanten te vragen naar hun ervaringen, kunnen wij er onder andere voor zorgen dat wij de deskundigheid en kwaliteit kunnen blijven leveren die we beloven.  In dit artikel vertellen wij je meer over de resultaten van dit onderzoek.  
     
  • 15 buitensportverenigingen winnen veiligheidscursus
    15 buitensportclubs krijgen veiligheidscursus cadeau
    BHV.NL is in juli 30 jaar geworden! Om dit te vieren geven wij dit jaar 30 veiligheidscursussen weg aan sportclubs en verenigingen. De winnende clubs krijgen een veiligheidscursus cadeau speciaal samengesteld voor sportclubs, bestaande uit: reanimatie en EHBO ((sport)blessures, verstikking, verslikking en het aanleggen van een verband). Zo zorgen wij samen dat er veilig gesport kan worden.
  • BHV.NL is jarig
    BHV.NL is jarig
    Hoera, BHV.NL is 30 jaar! Al 30 jaar maken wij ons sterk voor de veiligheid van organisaties in Nederland, en daar zijn we trots op! Om deze mijlpaal te vieren hebben wij dit jaar verschillende leuke acties. 
  • Een jaar lang een calamiteitenkaart cadeau bij alle trainingen van BHV.NL
    Een jaar lang een calamiteitenkaart cadeau bij alle trainingen van BHV.NL
    BHV.NL bestaat 30 jaar. En wie jarig is trakteert! Daarom delen we vanaf juli 2024 een jaar lang onze calamiteitenkaart uit tijdens onze trainingen. Zo heeft iedere cursist voortaan de BHV basiskennis op zak!
  • BHV.NL is BVBN-erkend opleider
    BHV.NL is BVBN-erkend opleider
    In Nederland speelt de Branchevereniging voor Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN) een belangrijke rol in het bevorderen van de kwaliteit van BHV-opleidingen en fungeert als een erkenningsregeling voor gekwalificeerde opleiders in bedrijfsveiligheid. BHV.NL is een BVBN-erkend opleider. 
  • BHV.NL geeft 30 gratis veiligheidscursussen weg aan sportclubs!
    BHV.NL geeft 30 gratis veiligheidscursussen weg aan sportclubs!
    Dit jaar bestaat BHV.NL 30 jaar en om dit te vieren geven we 30 gratis veiligheidscursussen cadeau aan sportclubs en verenigingen. Zo zorgen wij samen voor de veiligheid van jouw sportclub. Wil jouw sportclub gratis door ons getraind worden? Meld je direct aan!
  • Nieuw vanaf april: BHV-basis met leerplatform Veiligheidsimpuls
    Nieuw vanaf april: BHV-basis met leerplatform Veiligheidsimpuls
    In april 2024 lanceert BHV.NL een vernieuwende leermethode voor BHV-opleidingen. Het afgelopen jaar hebben we achter de schermen hard gewerkt aan de ontwikkeling van een BHV-leerreis en een bijbehorend nieuw leerplatform: Veiligheidsimpuls. 
  • Laat je inspireren voor 2024
    Laat je inspireren voor een veilig 2024
    Maken jullie als organisatie van bedrijfsveiligheid het goede voornemen in 2024?
  • De urgentie van veilig werken: feiten, cijfers en tips
    De urgentie van veilig werken: feiten en cijfers
    Hoe vaak komen arbeidsongevallen nu voor in Nederland? De Nederlandse arbeidsinspectie heeft dit het afgelopen jaar weer gemonitord. We nemen je in vogelvlucht mee door de cijfers.
     

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.