Speerpunten uit het Jaarplan 2021 van de Nederlandse Arbeidsinspectie op een rij

donderdag 22 april 2021
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft haar jaarplan voor 2021 bekend gemaakt. Dit jaarplan is gericht op het realiseren van eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen. Vanzelfsprekend is de impact van het coronavirus een belangrijk thema. Daarnaast vragen ook andere speerpunten specifieke aandacht, die we graag voor je op een rijtje zetten. Zo zorg je ervoor dat iedereen op een veilige manier zijn of haar werk kan doen en dat je goed bent voorbereid en voldoet aan alle verplichtingen.
 

Naleving Arboverplichtingen

De Inspectie zet in 2021 opnieuw in op de naleving van de Arbokernverplichtingen. Bij actieve inspecties zal extra aandacht gaan naar de aanwezigheid van arboverplichtingen en de inhoudelijke kwaliteit ervan. Via voorlichting en actieve inspecties wijst de Inspectie werkgevers in specifieke subsectoren op het belang van een goede invulling van de RI&E, het plan van aanpak en het basiscontract als basis voor veilig en gezond werk. De inspectie gaat niet alleen strenger controleren of bedrijven een RI&E hebben, maar ook of deze op orde is. Bedrijven moeten onder andere rekening houden met nieuwe risico’s als gevolg van het coronavirus.

Belangrijke rol preventiemedewerker

Een goede Risico-inventarisatie en Evaluatie (RI&E) is de basis voor veilig werken. Als preventiemedewerker kun je anticiperen op de thema’s van de Inspectie door te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Je ziet erop toe dat Arboverplichtingen worden nageleefd en je schrijft een goede RI&E. Door het in kaart brengen van de specifieke risico’s van je organisatie, voorkom je ongewenste situaties en kun je je voorbereiden op de inzet van de medewerkers uit jouw bedrijfsnoodorganisatie. 

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Naast corona, gevaarlijke stoffen, ongevallen en het voorkomen van beroepsziekten blijft psychosociale arbeidsbelasting een belangrijk risico en een verplicht onderdeel in de RI&E. Hieronder vallen alle factoren die op het werk stress kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld agressie, geweld, seksuele intimidatie, pesten en werkdruk. De Inspectie zal zich richten op de verantwoordelijkheid van werkgevers voor PSA en zal bij een groot aantal bedrijven de RI&E beoordelen op de beschreven PSA-risico’s. Wil je weten hoe je als organisatie psychosociale arbeidsbelasting voorkomt? Met onze veiligheidstrainingen leer je ongewenst gedrag ombuigen naar gewenst gedrag en hoe je moet omgaan en handelen in onveilige situaties.

Voorbereid zijn? Zorg voor een goede bedrijfsnoodorganisatie (BNO)

Een bedrijfsnoodorganisatie is het geheel van maatregelen en beleid van een organisatie om met calamiteiten om te gaan. Op basis van de RI&E worden de rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie ingevuld en stel je een team samen. Hoe je dit team inricht en welke rollen er nodig zijn, hangt o.a. af van de risico's binnen jouw organisatie. Met een goede BNO ben je niet alleen voorbereid op een bezoek van de inspectie, maar zorg je ook voor een veilige en gezonde werkomgeving. 

Hulp nodig?

Wil je meer weten over het Jaarplan van de Nederlandse Arbeidsinspect en wat dit voor jouw organisatie betekent? Bekijk dan de Jaarplan 2021 pagina. Kun je hulp gebruiken bij het schrijven van een Risico-inventarisatie en -evaluatie of bij het voldoen aan de arboverplichtingen? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op via 024 - 3730977 of vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan. 

Lees meer

  • Nieuw vanaf april: BHV-basis met leerplatform Veiligheidsimpuls
    Nieuw vanaf april: BHV-basis met leerplatform Veiligheidsimpuls
    In april 2024 lanceert BHV.NL een vernieuwende leermethode voor BHV-opleidingen. Het afgelopen jaar hebben we achter de schermen hard gewerkt aan de ontwikkeling van een BHV-leerreis en een bijbehorend nieuw leerplatform: Veiligheidsimpuls. 
  • Laat je inspireren voor 2024
    Laat je inspireren voor een veilig 2024
    Maken jullie als organisatie van bedrijfsveiligheid het goede voornemen in 2024?
  • De urgentie van veilig werken: feiten, cijfers en tips
    De urgentie van veilig werken: feiten en cijfers
    Hoe vaak komen arbeidsongevallen nu voor in Nederland? De Nederlandse arbeidsinspectie heeft dit het afgelopen jaar weer gemonitord. We nemen je in vogelvlucht mee door de cijfers.
     
  • Vandaag is het de Dag van de BHV!
    Vandaag is het de Dag van de BHV!
    De eerste maandag van november is Dag van de BHV. Een dag voor organisaties om bedrijfshulpverleners in het zonnetje te zetten en bedrijfshulpverlening onder de aandacht te brengen. BHV.NL is partner van de Dag van de BHV, en daar zijn we trots op! Zet jij de BHV’ers in jouw organisatie ook in het zonnetje vandaag?
  • BHV herhalingsprogramma 23/24
    BHV Herhalingsprogramma 23/24 vernieuwd met nieuwe scenario’s
    Elk jaar in september vernieuwen wij het BHV herhalingsprogramma. In dit nieuwsartikel lees je wat je kunt verwachten van onze BHV herhalingscursus die ook dit jaar weer in een nieuw en innovatief jasje is gestoken.
  • Opfrisweken: wat weet jij (nog) over BHV?
    Opfrisweken: wat weet jij (nog) over BHV?
    Jaarlijks je kennis blijven bijhouden en vergroten is, zeker op gebied van veiligheid, erg van belang. Hierom lanceren wij opnieuw, vanaf 19 juni tot en met eind augustus, onze opfrisweken. Tijdens deze maanden lichten wij verschillende onderwerpen uit, om je kennis en zekerheid in handelen te vergroten.
  • Meerjarenplan Nederlandse Arbeidsinspectie 2023 - 2026
    Meerjarenplan Nederlandse Arbeidsinspectie 2023 - 2026
    ​Iedere vier jaar is het zover. Dan schetst de Nederlandse Arbeidsinspectie haar ambities, programma’s en activiteiten voor de komende jaren. Nu is het tijd voor het Meerjarenplan 2023-2026.
  • DE PLANNEN VAN DE NEDERLANDSE ARBEIDSINSPECTIE VOOR 2023
    De plannen van de Nederlandse Arbeidsinspectie voor 2023
    ​Gezonde, veilige en eerlijke werkomstandigheden; dat is het thema waarop wij ons bij BHV.NL focussen én waarop de Nederlandse Arbeidsinspectie zich richt.
  • Laat je inspireren voor een veilig 2023 | BHV.NL
    Laat je inspireren voor een veilig 2023
    Laat je inspireren voor een veilig 2023 door de veiligheidsaanpak van andere organisaties! 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.