De bedrijfsnoodorganisatie op orde houden in tijden van hybride werken

Hybride werken: voor velen is het nog steeds aan de orde van de dag. Dat blijkt ook uit de Nationale Enqûete Arbeidsomstandigheden (NEA) van 2022. Want maar liefst 45% van de werknemers werkte het afgelopen jaar nog soms of meestal thuis. Deze keuze om thuis te blijven werken heeft nogal wat gevolgen voor de bezetting op afdelingen en de verschillende locaties waar wordt gewerkt. En dit geldt ook voor de zorg voor bedrijfsveiligheid.

Puzzels leggen

Wij zien dat de bedrijfsnoodorganisatie, vanwege de overgang naar hybride werken, niet altijd meer op volle kracht is bij organisaties. Het gaat dan om het geheel van maatregelen en beleid van een organisatie om met calamiteiten om te gaan. Organisaties zien dit ook en zitten met de vraag: ‘Hoe pak ik dit nou aan: hybride werken en bedrijfsveiligheid?’. Om de bedrijfsveiligheid te waarborgen, zal de bedrijfsnoodorganisatie op de nieuwe situatie moeten worden ingericht. Een behoorlijke puzzel die je als werkgever of BHV-verantwoordelijke moet leggen. Want hybride werken brengt nieuwe risico’s en uitdagingen met zich mee.

Veranderende maatregelen

Wist je bijvoorbeeld dat je als organisatie ook verantwoordelijk bent voor de veiligheid en gezondheid van je thuiswerkers? Als je er zeker van wilt zijn dat de bedrijfsnoodorganisatie (nog) voldoet, start dan met het opnieuw bekijken van de RI&E. Laat de preventiemedewerker de risico’s opnieuw in kaart brengen en actualiseer waar nodig. Vergeet daarbij de thuiswerkplek niet. Bekijk ook het plan van aanpak opnieuw. Want veranderende omstandigheden vragen om veranderende maatregelen. Zo kan er meer noodzaak zijn om medewerkers, klanten en bezoekers te informeren over de veiligheidsrichtlijnen die gelden binnen jouw organisatie. Of kan het handig zijn om niet verspreid in een pand te werken, maar op één plek.

Iedereen veiligheidsbewust

Hybride werken brengt dus veranderingen met zich mee, maar de grootste verandering op het gebied van bedrijfsveiligheid is de BHV-bezetting. Belangrijk hierbij is dat de bedrijfshulpverleners zodanig in aantal zijn en blijven dat ze eerste hulp bij ongevallen kunnen verlenen, actie kunnen ondernemen bij brand en in noodsituaties kunnen alarmeren en evacueren (art. 15 Arbowet).
 
Een universeel, pasklaar antwoord op de vraag hoe je dit als organisatie moet organiseren en hoeveel BHV’ers je moet opleiden kunnen we niet geven. Dit verschilt namelijk per situatie en is afhankelijk van de risico’s. Wel geven we je graag een aantal tips die je organisatie hopelijk helpen met het vormgeven van een hybridebestendig BHV-team. Komen ze:
 • Een open deur, maar wel heel belangrijk: controleer of er dagelijks voldoende BHV’ers aanwezig zijn
Je kan als organisatie wel voldoende BHV’ers hebben opgeleid, maar als ze niet op de werkvloer aanwezig zijn kun je de veiligheid niet waarborgen. De bezetting dagelijks op peil houden is daarom essentieel. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te werken met een rooster of kerngroep. Heb je niet genoeg BHV’ers om het rooster te vullen? Zorg dan dat je extra BHV’ers opleidt. Een goede tip uit de klantcase van de provincie Groningen bij het werven van nieuwe BHV’ers: inventariseer welke medewerkers vanwege hun functie vrijwel altijd op kantoor zijn en vraag hen om BHV’er te worden. Dan kun je denken aan mensen van de catering, beveiliging of de facilitaire dienst. Laat hen sleutelfiguur zijn.
 
 • Betrek de hele organisatie in geval van nood
In het geval van een calamiteit kan een BHV’er het verschil maken, maar dat betekent niet dat anderen niks kunnen betekenen. Ons advies: geef alle medewerkers (en eventueel ook bezoekers en klanten) een rol in de bedrijfsnoodorganisatie. Maak bijvoorbeeld een medewerker die geen certificaat heeft verantwoordelijk voor het opwachten van de hulpdiensten of het halen van een AED. Laat deze acties ook formeel vastleggen in een aangepast bedrijfsnoodplan, en zorg als werkgever voor een goede introductie van dit vernieuwde plan.
 
 • Vergroot de zelfredzaamheid van medewerkers
We zien bij BHV.NL ook organisaties die ervoor kiezen om iedereen in de organisatie op te leiden. Dit vergroot de zelfredzaamheid van alle medewerkers. En maakt jouw organisatie veiliger. Zo kun je de gehele organisatie opleiden met een modulaire incompany-training, volledige online training of een workshop reanimeren of ontruimen.

Wil je niet iedereen volledig opleiden, maar wel zelfredzamer maken? Dan kun je er ook voor kiezen om medewerkers een basis mee te geven met de nieuwe incompany cursus Veiligheidsbewustzijn. Daarmee kunnen medewerkers zich de eerste paar minuten redden tot de BHV’er aanwezig is. 
 
 • Zoek waar kan de samenwerking met andere bedrijven op
Werk je in een pand met andere bedrijven? Of bijvoorbeeld in een bedrijventerrein? Maak dan – indien mogelijk - afspraken met deze bedrijven over de hulpverlening. Zo kunnen jullie elkaar helpen in nood. Kies je hiervoor? Leg dan goed vast wat de afspraken zijn, zodat je wel kan aantonen dat je het goed op orde hebt.
 
 • Laat je eigen instructeurs opleiden
Wist je dat je bij BHV.NL je eigen instructeur(s) kan laten opleiden? Wij weten bijna alles over bedrijfshulpverlening. Waarom zouden we die kennis voor onszelf houden als we die ook kunnen delen? Met een eigen instructeur heb je die extra collega’s of misschien zelfs de gehele organisatie zo opgeleid! Een eigen instructeur is verder in staat om een goede ontruimingsoefening op te zetten en te evalueren. Op basis van deze oefening kan de instructeur daarnaast op een juiste wijze de organisatie trainen op de verbeterpunten die voortvloeien uit de oefening.
 
 • Wapen je medewerkers tegen ongewenst gedrag en agressie
Zijn er na de coronaperiode langere wachttijden ontstaan? Of treffen jullie nog steeds maatregelen tegen corona? Dan kunnen medewerkers meer te maken krijgen met ongewenst gedrag. Dit is een vorm van psychosociale arbeidsbelasting, ook wel PSA genoemd. Als organisatie ben je wettelijk verplicht ook risico’s op dat gebied mee te nemen in de RI&E, én moet je hier beleid voor vormgeven. Voor sommige functies kan het daarom noodzakelijk zijn om te leren omgaan met agressie en ongewenst gedrag. Een weerbaarheidstraining kan daarbij helpen.

¹ Bron: NEA onderzoek 2022 (TNO & CBS)

Maak een vrijblijvende afspraak met ons

Hybride werken heeft een hoop voordelen, maar dwingt organisaties tegelijkertijd om goed na te denken over BHV-gerelateerde zaken. Wij vertellen je graag hoe je je bedrijfsnoodorganisatie op peil kunt houden. Neem gerust contact met ons op, dan plannen we een vrijblijvend gesprek!

Lees meer

 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
 • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
 • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
  Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
  Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
 • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
 • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.