Wat doet een bedrijfshulpverlener (BHV'er)?
Bedrijfshulpverlener (BHV'er)
Een bedrijfshulpverlener is onmisbaar in een goede bedrijfsnoodorganisatie. Je bent vaak als eerste aanwezig bij een bedrijfsongeval, brand of ontruiming, dus je weet precies wat je te doen staat. Maar wat doet een BHV'er naast het verrichten van eerste hulp of het bestrijden van een brand nog meer? Daarnaast is het jouw taak om iedereen in je organisatie tijdens een calamiteit in veiligheid te brengen en de gevolgen van de calamiteit zoveel mogelijk te beperken. Dit leer je tijdens een BHV cursus.
Jouw rol binnen de bedrijfsnoodorganisatie
Als BHV’er draag je bij aan het voorkomen van calamiteiten. Is er toch een calamiteit of bedrijfscrisis? Dan zorg je ervoor dat de gevolgen ervan zo klein mogelijk blijven. Je verleent eerste hulp bij ongevallen, je herkent een eventuele brand en helpt deze te bestrijden en je alarmeert en evacueert medewerkers en andere aanwezigen bij noodsituaties.
Taken & verantwoordelijkheden van een BHV'er
Wat doet een BHV'er nou eigenlijk?
- Herkennen en bestrijden van brand
- Herkennen en behandelen van verschillende letsels
- Levensreddende handelingen uitvoeren bij een slachtoffer
- Reanimeren van een slachtoffer, met en zonder AED
- Ontruimingen en evacuaties faciliteren
Welke skills heb je hiervoor nodig?
Om een goede BHV’er te zijn, is stressbestendigheid het belangrijkst. In een alarmerende situatie hou jij het hoofd koel en weet je precies welke levensreddende handelingen je moet uitvoeren bij een slachtoffer. Ook ben je je heel bewust van je omgeving en herken je gevaarlijke situaties direct.
Opleiding
Je volgt eerst altijd de basiscursus BHV. Hierbij leer je de handelingen die je moet uitvoeren om een slachtoffer te helpen, een brand te bestrijden of een ontruiming te faciliteren. We oefenen in de praktijk met voorbeeldscenario’s waarbij je een brand leert blussen, een slachtoffer leert reanimeren of leert hoe je een verband moet aanleggen.
Welke opleidingen kan je doen?
Om jezelf te ontwikkelen tot bedrijfshulpvelner kun je de volgende opleidingen doen:
Zijn er binnen jouw organisatie meerdere medewerkers die opgeleid moeten worden? Denk dan eens aan een incompany-training op jouw eigen locatie. Een optimale samenwerking begint immers met samen trainen. Bovendien levert dit je ook nog eens voordeel op in de cursuskosten per deelnemer. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.
Blijven trainen
Ieder jaar ga je op herhalingscursus. In de eerste plaats om goed gecertificeerd te blijven, maar ook om alle kennis paraat te houden en noodsituaties te blijven oefenen. Zo blijf je zeker van je eigen kunnen en weet je precies wat je moet doen bij bedrijfsongevallen of noodsituaties. Zo hou je de kwaliteit van de bedrijfshulpverlening hoog en handel je altijd op een adequate manier.
Meer informatie?
Wil je meer weten weten over de functie van bedrijfshulpverlener en hoe je jouw organisatie helpt met een veilige werkomgeving? We helpen graag. Vraag hieronder een vrijblijvend adviesgeprek. Of wil je meer weten over de andere rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie? Bekijk dan onze pagina over alle rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
Lees meer
-
Blaren voorkomen en behandelen doe je zoHet zijn misschien wel de grootste vijanden van deelnemers aan de vierdaagse en andere wandeltochten: blaren. Zelfs de meest geoefende wandelaars, maar ook hardlopers, krijgen er soms last van. In dit artikel vertellen we je hoe blaren ontstaan, hoe je ze het beste kunt verzorgen en wat je kunt doen om ze te voorkomen.
-
Het vaak onderschatte belang van een preventiemedewerkerHet is weer zover: de week van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Natuurlijk is dit onderwerp altijd belangrijk voor iedere organisatie. Deze lijst met risico’s moet namelijk altijd up-to-date zijn, zodat je veiligheid op de werkvloer kunt waarborgen. En daarom is dit een mooi moment om de persoon die de RI&E opstelt eens extra aandacht te geven: de preventiemedewerker. Het hebben van een preventiemedewerker is verplicht voor iedere organisatie waar medewerkers werken. Maar waarom is een preventiemedewerker zo belangrijk en hoe kun je ervoor zorgen dat deze collega binnen jouw organisatie goed is opgeleid? Dat lees je hier.
-
Reanimatie en de juiste nazorg zijn van levensbelang, óók in het bedrijfslevenJe ziet het voor je ogen gebeuren: een collega valt plotseling op de grond. Hartstilstand. Wat doe je? Natuurlijk is reanimeren de enige juiste optie, maar dit gaat in zo’n situatie niet bij iedereen vanzelf. Sommige mensen schrikken zo erg, dat ze even niet weten wat te doen. Maar: iedere seconde telt. Daarom is het ook voor bedrijven en organisaties van levensbelang dat medewerkers vol vertrouwen kunnen reanimeren én dat er aandacht is voor de nazorg. Want bij een reanimatie zijn er altijd twee slachtoffers. En jij bent als directielid, manager of preventiemedewerker verantwoordelijk voor de veiligheid binnen de organisatie en het welzijn van medewerkers.
-
Waar rook is, is geen BHV’er - de gevaren van brandMaak de volgende zin af: waar rook is … Goede kans dat je ‘is vuur’ op de puntjes invulde. Rekenen wij niet fout, maar ons motto is ‘Waar rook is, is geen BHV’er’. Er is weinig zo gevaarlijk als brand, dus hoog tijd voor een artikel waarin we je meer vertellen over de gevaren van brand.
-
Zo profiteer je het meest van je verplichte rookmeldersHonden zijn volgens velen de beste vrienden van mensen, maar bij BHV.NL vinden we dat rookmelders op een goede tweede plaats komen. Rookmelders waken over je huis of werkplek en waarschuwen bij brand, zodat je jezelf en anderen op tijd in veiligheid kunt brengen. Rookmelders zijn zó belangrijk, dat ze met ingang van 1 juli 2022 verplicht zijn. In dit artikel vertellen we je meer over deze compacte levensredders.
-
-
De veiligheidsgame: hoe organiseer je dit en wat is daarbij nodig?Wil jij meer bewustzijn en betrokkenheid creëren bij medewerkers als het gaat om veilig werken? Dat kan nu op een bijzonder leuke manier! De Veiligheidsgame van BHV.NL is namelijk een spelvorm die je kunt inzetten om dat in één week voor elkaar te krijgen.
-
-