Vernieuwd programma voor de cursus co÷rdinator BHV basis

donderdag 8 oktober 2020
Onze afdeling productontwikkeling- en innovatie kijkt regelmatig met een kritische blik naar onze eigen cursusprogramma’s. Is de inhoud van de training nog actueel en sluit deze aan bij de verwachtingen van een bepaalde rol? Soms zien we dan dat een aanpassing van een programma gewenst is. Daarom vernieuwen we de cursus coördinator BHV basis. Je leest hier wat er in het vernieuwde programma is gewijzigd en waar we extra aandacht aan besteden.

De rol van co÷rdinator BHV

Wat is nou de essentie van een coördinator BHV? Wat wordt er van deze rol gevraagd binnen de bedrijfsnoodorganisatie? Daar spelen we op in met het vernieuwde lesprogramma.

De rol van een coördinator BHV is tweeledig:
 1. Beleidsmatig. De coördinator BHV denkt en werkt mee op beleidsmatig niveau en biedt ondersteuning aan een Hoofd BHV.
 2. Operationeel en coördinerend. In het geval van een calamiteit wordt verwacht dat de coördinator BHV sturing geeft aan en de juiste informatie doorvertaalt in acties naar de ploegleider(s) en BHV’ers, en dit ook weer terugkoppelt aan het Hoofd BHV/CMT.
Het komt erop neer dat de coördinator BHV een verbindende rol heeft tussen het Hoofd BHV/CMT en de ploegleiders/BHV’ers.

Vernieuwd programma


De cursus bestaat nog steeds uit drie lesdagen. Wat anders is, is de invulling van deze lesdagen.

Dag 1 - veiligheidsbeheersplan

Op de eerste lesdag besteden we aandacht aan het veiligheidsbeheersplan en hoe je dit plan opstelt. Het veiligheidsbeheersplan is geen verplicht document zoals een RI&E, maar het is voor een coördinator BHV een hulpmiddel om te borgen dat alles rondom veiligheid goed geregeld is. Je kunt het zien als een kalender waarin je bijhoudt wat je wanneer doet, zoals het regelmatig doen van een ontruimingsoefening en het controleren van de brandblussers, de AED en de verbandkoffers. Hier introduceren we ook de PDCA (Plan-Do-Check-Act) cyclus. Deze methode helpt bij het continu verbeteren en beheersen van het veiligheidsbeheersplan en de processen binnen de organisatie. In het vernieuwde programma besteden we extra aandacht aan de onderdelen:
 • Budgetplan
 • Oefenplan
 • Onderhoudsplan
Na deze lesdag krijgen cursisten als huiswerkopdracht mee om aan de slag te gaan met het veiligheidsbeheersplan voor hun organisatie.

Dag 2: filteren van informatie

Op lesdag 2 vindt een terugkoppeling plaats op het veiligheidsbeheersplan. Zijn er nog vragen of loop je ergens tegenaan? Cursisten krijgen hier de mogelijkheid om met elkaar te sparren. Verder zorgt het programma van deze dag weer voor input voor het verder schrijven van het veiligheidsbeheersplan.

Verder staat deze dag in het teken van filteren van juiste informatie. Je kunt je voorstellen dat in geval van een calamiteit, helder kunnen communiceren en snel kunnen handelen doorslaggevend is. Als coördinator BHV is het verkrijgen, filteren en doorgeven van de juiste informatie binnen korte tijd dan ook van essentieel belang. In de ochtend oefenen we daarom met het in zeer korte tijd verkrijgen en filteren van informatie en het doorgeven van de juiste informatie. 

In de middag wordt er geoefend aan de hand van een Table-top oefening, waarbij alle deelnemers een andere rol aannemen binnen de bedrijfsnoodorganisatie: hoofd BHV, coördinator BHV, ploegleider BHV en BHV’er. Dit maakt iedereen bewust van zijn rol en het belang van goede communicatie. Want een bedrijfsnoodorganisatie valt of staat met goede communicatie en informatieoverdracht onder tijdsdruk.

Dag 3 examendag:

Tijdens de eerste twee lesdagen geven we handvatten om het veiligheidsbeheersplan vorm te geven. Het belangrijkste is dat cursisten iets mee terug nemen naar hun eigen organisatie dat werkt en de organisatie veiliger maakt. Op de examendag wordt het veiligheidsbeheersplan gepresenteerd aan de docent en medecursisten.

Na de presentatie krijgt iedereen de kans om zijn/haar veiligheidsbeheersplan een-op-een te verdedigen met de docent, met als doel op gemaakte keuzes te reflecteren.

De rol van co÷rdinator BHV wat voor jou?

Wil jij je operationeel bezighouden met de bedrijfshulpverlening en de coördineerde rol op je nemen tijdens een calamiteit?
Dan is de rol van coördinator BHV misschien wat voor jou.

Lees meer

 • We blijven veilig trainen!
  We blijven veilig trainen!
  Nu het coronavirus in Nederland is opgelaait, zijn er extra, strengere maatregelen genomen om te voorkomen dat het virus verder verspreidt. Bij BHV.NL volgen we de richtlijnen van het RIVM en blijven we op dezelfde veilige manier trainen, volgens het veiligheidsprotocol dat we eerder hebben opgesteld. Want juist in deze tijd is het belangrijk om een goede bedrijfsnoodorganisatie te hebben en je bedrijfshulpverleners goed te trainen.
 • Veelgestelde vragen tijdens het coronavirus
  Veelgestelde vragen tijdens het coronavirus
  We blijven veilig trainen! We begrijpen dat het bij onze klanten en cursisten veel vragen oproept over hoe wij onze trainingen organiseren. Daarom geven we hieronder antwoord op de meest gestelde vragen met betrekking tot de getroffen maatregelen voor onze trainingen. 
 • Week van de RI&E 2020
  Week van de RI&E 2020
  Iets later dan gepland, maar ook dit jaar is er weer een Week van de RI&E. 21 t/m 25 september staat in het teken van het onder de aandacht brengen van de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) onder ondernemers. 
 • BHV.NL neemt het Groningse Precare over
  BHV.NL neemt het Groningse Precare over
  Februari dit jaar heeft BHV.NL het Groningse Precare overgenomen. Nu is het moment daar dat Precare verder gaat onder de naam BHV.NL.
 • NIEUW BIJ BHV.NL: D╔ VEILIGHEIDSGAME!
  NIEUW BIJ BHV.NL: D╔ VEILIGHEIDSGAME!
  Met trots presenteren we, als eerste in Nederland, de Veiligheidsgame waarbij je door middel van gamification de veiligheid van jouw organisatie vergroot.
 • Vernieuwd programma voor de cursus ploegleider met e-learning
  Vernieuwd programma voor de cursus ploegleider met e-learning
  We hebben het lesprogramma van de cursus Ploegleider Basis met e-learning aangepast. Waarom onze afdeling productontwikkeling deze training heeft aangepast en wat er zoal nieuw is in deze cursus, lees je hieronder.
 • Daarom BHV.NL!
  Daarom BHV.NL!
  Stapje voor stapje gaan we allemaal weer opstarten en mogen we weer trainen! Dat is fijn, want juist nu is veiligheid extra belangrijk. En bedrijfsveiligheid staat of valt met de inzet en het handelen van de BHV’ers en de samenwerking van jullie veiligheidsorganisatie. 
 • Protocol EHBO-, BHV- en reanimatiecursussen gereed!
  Protocol EHBO-, BHV- en reanimatiecursussen gereed!
  Het protocol om EHBO-, BHV- en reanimatiecursussen te kunnen geven in de nieuwe anderhalvemetermaatschappij is gereed. Het protocol is opgesteld door De Nederlandse Reanimatie Raad (NRR), het NIBHV, het Oranje Kruis, het Rode Kruis en de Branchevereniging Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN).
 • Vanaf september ook op zaterdag trainen mogelijk!
  Vanaf september ook op zaterdag trainen mogelijk!
  Vanaf september hebben wij ook trainingen op zaterdagen gepland. Plan je cursus zo snel mogelijk in zodat je zeker weet dat je kan trainen wanneer het jou uitkomt.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen