Vernieuwd programma voor de cursus co÷rdinator BHV basis

donderdag 8 oktober 2020
Onze afdeling productontwikkeling- en innovatie kijkt regelmatig met een kritische blik naar onze eigen cursusprogramma’s. Is de inhoud van de training nog actueel en sluit deze aan bij de verwachtingen van een bepaalde rol? Soms zien we dan dat een aanpassing van een programma gewenst is. Daarom vernieuwen we de cursus coördinator BHV basis. Je leest hier wat er in het vernieuwde programma is gewijzigd en waar we extra aandacht aan besteden.

De rol van co÷rdinator BHV

Wat is nou de essentie van een coördinator BHV? Wat wordt er van deze rol gevraagd binnen de bedrijfsnoodorganisatie? Daar spelen we op in met het vernieuwde lesprogramma.

De rol van een coördinator BHV is tweeledig:
 1. Beleidsmatig. De coördinator BHV denkt en werkt mee op beleidsmatig niveau en biedt ondersteuning aan een Hoofd BHV.
 2. Operationeel en coördinerend. In het geval van een calamiteit wordt verwacht dat de coördinator BHV sturing geeft aan en de juiste informatie doorvertaalt in acties naar de ploegleider(s) en BHV’ers, en dit ook weer terugkoppelt aan het Hoofd BHV/CMT.
Het komt erop neer dat de coördinator BHV een verbindende rol heeft tussen het Hoofd BHV/CMT en de ploegleiders/BHV’ers.

Vernieuwd programma


De cursus bestaat nog steeds uit drie lesdagen. Wat anders is, is de invulling van deze lesdagen.

Dag 1 - veiligheidsbeheersplan

Op de eerste lesdag besteden we aandacht aan het veiligheidsbeheersplan en hoe je dit plan opstelt. Het veiligheidsbeheersplan is geen verplicht document zoals een RI&E, maar het is voor een coördinator BHV een hulpmiddel om te borgen dat alles rondom veiligheid goed geregeld is. Je kunt het zien als een kalender waarin je bijhoudt wat je wanneer doet, zoals het regelmatig doen van een ontruimingsoefening en het controleren van de brandblussers, de AED en de verbandkoffers. Hier introduceren we ook de PDCA (Plan-Do-Check-Act) cyclus. Deze methode helpt bij het continu verbeteren en beheersen van het veiligheidsbeheersplan en de processen binnen de organisatie. In het vernieuwde programma besteden we extra aandacht aan de onderdelen:
 • Budgetplan
 • Oefenplan
 • Onderhoudsplan
Na deze lesdag krijgen cursisten als huiswerkopdracht mee om aan de slag te gaan met het veiligheidsbeheersplan voor hun organisatie.

Dag 2: filteren van informatie

Op lesdag 2 vindt een terugkoppeling plaats op het veiligheidsbeheersplan. Zijn er nog vragen of loop je ergens tegenaan? Cursisten krijgen hier de mogelijkheid om met elkaar te sparren. Verder zorgt het programma van deze dag weer voor input voor het verder schrijven van het veiligheidsbeheersplan.

Verder staat deze dag in het teken van filteren van juiste informatie. Je kunt je voorstellen dat in geval van een calamiteit, helder kunnen communiceren en snel kunnen handelen doorslaggevend is. Als coördinator BHV is het verkrijgen, filteren en doorgeven van de juiste informatie binnen korte tijd dan ook van essentieel belang. In de ochtend oefenen we daarom met het in zeer korte tijd verkrijgen en filteren van informatie en het doorgeven van de juiste informatie. 

In de middag wordt er geoefend aan de hand van een Table-top oefening, waarbij alle deelnemers een andere rol aannemen binnen de bedrijfsnoodorganisatie: hoofd BHV, coördinator BHV, ploegleider BHV en BHV’er. Dit maakt iedereen bewust van zijn rol en het belang van goede communicatie. Want een bedrijfsnoodorganisatie valt of staat met goede communicatie en informatieoverdracht onder tijdsdruk.

Dag 3 examendag:

Tijdens de eerste twee lesdagen geven we handvatten om het veiligheidsbeheersplan vorm te geven. Het belangrijkste is dat cursisten iets mee terug nemen naar hun eigen organisatie dat werkt en de organisatie veiliger maakt. Op de examendag wordt het veiligheidsbeheersplan gepresenteerd aan de docent en medecursisten.

Na de presentatie krijgt iedereen de kans om zijn/haar veiligheidsbeheersplan een-op-een te verdedigen met de docent, met als doel op gemaakte keuzes te reflecteren.

De rol van co÷rdinator BHV wat voor jou?

Wil jij je operationeel bezighouden met de bedrijfshulpverlening en de coördineerde rol op je nemen tijdens een calamiteit?
Dan is de rol van coördinator BHV misschien wat voor jou.

Lees meer

 • BHV.NL volgt richtlijnen RIVM voor coronavirus
  BHV.NL volgt richtlijnen RIVM voor coronavirus
  Het aantal coronabesmettingen neemt licht af. Maar we zijn er nog lang niet. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari 2021 in lockdown blijft. Bij BHV.NL volgen we de richtlijnen van het RIVM en ons brancheprotocol. 
 • Tijdelijke aanpassing Arbeidsomstandighedenbesluit vanwege bestrijding coronavirus (SARS-CoV-2)
  Tijdelijke aanpassing Arbeidsomstandighedenbesluit vanwege bestrijding coronavirus (SARS-CoV-2)
  Aanvullende maatregelen arbeidsomstandighedenbesluit om kans op besmetting met het coronavirus te voorkomen en beperken.
 • Een veilig 2021 met BHV.NL!
  Een veilig 2021 met BHV.NL!
  Ook in 2021 wil je jouw collega's én bezoekers een veilige(re) omgeving bieden. Wij helpen je graag op weg!
 • Veelgestelde vragen tijdens het coronavirus
  Veelgestelde vragen tijdens het coronavirus
  Dinsdag 12 januari 2021 is door minister-president Mark Rutte afgekondigd dat de lockdown verlengd wordt tot en met 9 februari 2021. Al onze open lijn (individueel te volgen) cursussen van 15 december tot 9 februari 2021 kunnen kosteloos verplaatst worden naar een andere datum na deze periode. BHV.NL neemt contact op met iedereen die in deze periode staat ingeschreven voor een cursus. Onze incompany trainingen voor organisaties die operationeel blijven gaan (in overleg met de klant) door.
 • Nieuw VCA cursusaanbod dat voorziet in ieders leerbehoefte
  Nieuw VCA cursusaanbod dat voorziet in ieders leerbehoefte
  We breiden ons VCA cursusaanbod uit. Waarom? Omdat iedere cursist een andere leerbehoefte heeft en we daar met onze cursussen op in willen spelen. 
 • BHV.NL geselecteerd voor de FD Gazellen Awards 2020
  BHV.NL geselecteerd voor de FD Gazellen Awards 2020
  Trots dat wij dit jaar genomineerd zijn voor de FD Gazellen Awards. Met 772 andere bedrijven zijn wij genomineerd als één van de snelst groeiende bedrijven van Nederland. .
 • Week van de RI&E 2020
  Week van de RI&E 2020
  Iets later dan gepland, maar ook dit jaar is er weer een Week van de RI&E. 21 t/m 25 september staat in het teken van het onder de aandacht brengen van de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) onder ondernemers. 
 • BHV.NL neemt het Groningse Precare over
  BHV.NL neemt het Groningse Precare over
  Februari dit jaar heeft BHV.NL het Groningse Precare overgenomen. Nu is het moment daar dat Precare verder gaat onder de naam BHV.NL.
 • NIEUW BIJ BHV.NL: D╔ VEILIGHEIDSGAME!
  NIEUW BIJ BHV.NL: D╔ VEILIGHEIDSGAME!
  Met trots presenteren we, als eerste in Nederland, de Veiligheidsgame waarbij je door middel van gamification de veiligheid van jouw organisatie vergroot.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen