Vernieuwd programma voor de cursus coördinator BHV basis

donderdag 8 oktober 2020
Onze afdeling productontwikkeling- en innovatie kijkt regelmatig met een kritische blik naar onze eigen cursusprogramma’s. Is de inhoud van de training nog actueel en sluit deze aan bij de verwachtingen van een bepaalde rol? Soms zien we dan dat een aanpassing van een programma gewenst is. Daarom vernieuwen we de cursus coördinator BHV basis. Je leest hier wat er in het vernieuwde programma is gewijzigd en waar we extra aandacht aan besteden.

De rol van coördinator BHV

Wat is nou de essentie van een coördinator BHV? Wat wordt er van deze rol gevraagd binnen de bedrijfsnoodorganisatie? Daar spelen we op in met het vernieuwde lesprogramma.

De rol van een coördinator BHV is tweeledig:
  1. Beleidsmatig. De coördinator BHV denkt en werkt mee op beleidsmatig niveau en biedt ondersteuning aan een Hoofd BHV.
  2. Operationeel en coördinerend. In het geval van een calamiteit wordt verwacht dat de coördinator BHV sturing geeft aan en de juiste informatie doorvertaalt in acties naar de ploegleider(s) en BHV’ers, en dit ook weer terugkoppelt aan het Hoofd BHV/CMT.
Het komt erop neer dat de coördinator BHV een verbindende rol heeft tussen het Hoofd BHV/CMT en de ploegleiders/BHV’ers.

Vernieuwd programma


De cursus bestaat nog steeds uit drie lesdagen. Wat anders is, is de invulling van deze lesdagen.

Dag 1 - veiligheidsbeheersplan

Op de eerste lesdag besteden we aandacht aan het veiligheidsbeheersplan en hoe je dit plan opstelt. Het veiligheidsbeheersplan is geen verplicht document zoals een RI&E, maar het is voor een coördinator BHV een hulpmiddel om te borgen dat alles rondom veiligheid goed geregeld is. Je kunt het zien als een kalender waarin je bijhoudt wat je wanneer doet, zoals het regelmatig doen van een ontruimingsoefening en het controleren van de brandblussers, de AED en de verbandkoffers. Hier introduceren we ook de PDCA (Plan-Do-Check-Act) cyclus. Deze methode helpt bij het continu verbeteren en beheersen van het veiligheidsbeheersplan en de processen binnen de organisatie. In het vernieuwde programma besteden we extra aandacht aan de onderdelen:
  • Budgetplan
  • Oefenplan
  • Onderhoudsplan
Na deze lesdag krijgen cursisten als huiswerkopdracht mee om aan de slag te gaan met het veiligheidsbeheersplan voor hun organisatie.

Dag 2: filteren van informatie

Op lesdag 2 vindt een terugkoppeling plaats op het veiligheidsbeheersplan. Zijn er nog vragen of loop je ergens tegenaan? Cursisten krijgen hier de mogelijkheid om met elkaar te sparren. Verder zorgt het programma van deze dag weer voor input voor het verder schrijven van het veiligheidsbeheersplan.

Verder staat deze dag in het teken van filteren van juiste informatie. Je kunt je voorstellen dat in geval van een calamiteit, helder kunnen communiceren en snel kunnen handelen doorslaggevend is. Als coördinator BHV is het verkrijgen, filteren en doorgeven van de juiste informatie binnen korte tijd dan ook van essentieel belang. In de ochtend oefenen we daarom met het in zeer korte tijd verkrijgen en filteren van informatie en het doorgeven van de juiste informatie. 

In de middag wordt er geoefend aan de hand van een Table-top oefening, waarbij alle deelnemers een andere rol aannemen binnen de bedrijfsnoodorganisatie: hoofd BHV, coördinator BHV, ploegleider BHV en BHV’er. Dit maakt iedereen bewust van zijn rol en het belang van goede communicatie. Want een bedrijfsnoodorganisatie valt of staat met goede communicatie en informatieoverdracht onder tijdsdruk.

Dag 3 examendag:

Tijdens de eerste twee lesdagen geven we handvatten om het veiligheidsbeheersplan vorm te geven. Het belangrijkste is dat cursisten iets mee terug nemen naar hun eigen organisatie dat werkt en de organisatie veiliger maakt. Op de examendag wordt het veiligheidsbeheersplan gepresenteerd aan de docent en medecursisten.

Na de presentatie krijgt iedereen de kans om zijn/haar veiligheidsbeheersplan een-op-een te verdedigen met de docent, met als doel op gemaakte keuzes te reflecteren.

De rol van coördinator BHV wat voor jou?

Wil jij je operationeel bezighouden met de bedrijfshulpverlening en de coördineerde rol op je nemen tijdens een calamiteit?
Dan is de rol van coördinator BHV misschien wat voor jou.

Lees meer

  • Laat je inspireren voor 2024
    Laat je inspireren voor een veilig 2024
    Maken jullie als organisatie van bedrijfsveiligheid het goede voornemen in 2024?
  • De urgentie van veilig werken: feiten, cijfers en tips
    De urgentie van veilig werken: feiten en cijfers
    Hoe vaak komen arbeidsongevallen nu voor in Nederland? De Nederlandse arbeidsinspectie heeft dit het afgelopen jaar weer gemonitord. We nemen je in vogelvlucht mee door de cijfers.
     
  • Vandaag is het de Dag van de BHV!
    Vandaag is het de Dag van de BHV!
    De eerste maandag van november is Dag van de BHV. Een dag voor organisaties om bedrijfshulpverleners in het zonnetje te zetten en bedrijfshulpverlening onder de aandacht te brengen. BHV.NL is partner van de Dag van de BHV, en daar zijn we trots op! Zet jij de BHV’ers in jouw organisatie ook in het zonnetje vandaag?
  • BHV herhalingsprogramma 23/24
    BHV Herhalingsprogramma 23/24 vernieuwd met nieuwe scenario’s
    Elk jaar in september vernieuwen wij het BHV herhalingsprogramma. In dit nieuwsartikel lees je wat je kunt verwachten van onze BHV herhalingscursus die ook dit jaar weer in een nieuw en innovatief jasje is gestoken.
  • Opfrisweken: wat weet jij (nog) over BHV?
    Opfrisweken: wat weet jij (nog) over BHV?
    Jaarlijks je kennis blijven bijhouden en vergroten is, zeker op gebied van veiligheid, erg van belang. Hierom lanceren wij opnieuw, vanaf 19 juni tot en met eind augustus, onze opfrisweken. Tijdens deze maanden lichten wij verschillende onderwerpen uit, om je kennis en zekerheid in handelen te vergroten.
  • Meerjarenplan Nederlandse Arbeidsinspectie 2023 - 2026
    Meerjarenplan Nederlandse Arbeidsinspectie 2023 - 2026
    ​Iedere vier jaar is het zover. Dan schetst de Nederlandse Arbeidsinspectie haar ambities, programma’s en activiteiten voor de komende jaren. Nu is het tijd voor het Meerjarenplan 2023-2026.
  • DE PLANNEN VAN DE NEDERLANDSE ARBEIDSINSPECTIE VOOR 2023
    De plannen van de Nederlandse Arbeidsinspectie voor 2023
    ​Gezonde, veilige en eerlijke werkomstandigheden; dat is het thema waarop wij ons bij BHV.NL focussen én waarop de Nederlandse Arbeidsinspectie zich richt.
  • Laat je inspireren voor een veilig 2023 | BHV.NL
    Laat je inspireren voor een veilig 2023
    Laat je inspireren voor een veilig 2023 door de veiligheidsaanpak van andere organisaties! 
  • BHV.NL gaat partnership aan met de Dag van de BHV
    Vandaag is het de Dag van de BHV!
    De eerste maandag van november is Dag van de BHV. Een dag voor organisaties om bedrijfshulpverleners in het zonnetje te zetten en bedrijfshulpverlening onder de aandacht te brengen. BHV.NL sluit zich als partner aan bij dit mooie initiatief van Stichting Dag van de BHV, en daar zijn we trots op!

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.