5 trends die impact hebben op de veiligheid in jouw organisatie

maandag 14 augustus 2023
Hoe vaak check jij de staat van veiligheid in jouw organisatie? Misschien denk je dat je dit maar één keer goed hoeft te regelen, maar niets is minder waar. Er zijn namelijk altijd ontwikkelingen die invloed hebben op veilig werken. Welke? We bespreken hier de belangrijkste van dit moment.

Trend 1: jobhoppen

Waar we vroeger jarenlang bij dezelfde werkgever bleven, zie je dat steeds meer medewerkers sneller wisselen van baan. Jobhoppen dus. Dit is een trend die al 10 jaar gaande is, even tot halt kwam door de coronacrisis, maar nu weer hartstikke actueel is. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) blijkt dat we in 2017 gemiddeld 10 jaar bij dezelfde organisatie bleven, in 2022 is dit nog maar 8,87 jaar. Uit cijfers van het UWV blijkt daarnaast dat er in 2022 bijna 1,5 miljoen baanwisselingen waren; dan hebben we het over zo’n 1 op de 5 medewerkers! Mensen met een flexibel contract wisselen sneller dan mensen met een vast contract. Maar ook mensen met een vaste baan switchen steeds vaker, vooral in een krappe arbeidsmarkt. En de krapte op de arbeidsmarkt houdt de komende jaren nog wel aan!

Deze lijn zet dus door. Door al deze wisselingen zijn mensen minder lang in dienst bij hun werkgever. Ook in jouw organisatie dus! Dat betekent dat je steeds vaker ervoor moet zorgen dat nieuwe collega’s op de hoogte zijn van het veiligheidsbeleid. Hoe? In het artikel ‘Een veilige onboarding’ hebben we handige tips voor je op een rij gezet. Gaat er een BHV’er weg? Vergeet dan ook geen nieuwe BHV’ers op te leiden om je BHV-organisatie op orde te houden.

Trend 2: individualisering

Een individualistische samenleving is een samenleving waarin meer focus is op het individu dan de groep. Mensen streven naar autonomie, ze willen onafhankelijk en zelfstandig zijn en hun eigen keuzes maken. We tasten in het duister als het gaat over de toekomst van de individualisering. Een eenduidig beeld dat zegt ‘mensen worden individualistischer’ ontbreekt, aldus experts. Wel is het een ontwikkeling om in de gaten te houden, want deze ontwikkeling wordt gezien als één van de zestien meest relevante ontwikkelingen voor de komende jaren met impact op gezond en veilig werken. De individualisering heeft namelijk impact op de bedrijfscultuur en het sociale klimaat van bedrijven. Het gevolg kan zijn dat mensen de drang voelen om zich onderscheiden, wat kan leiden tot burn-outklachten. Ook kan het tot gevolg hebben dat mensen minder bezig zijn met elkaars veiligheid, waardoor veiligheidsregels en procedures minder worden nageleefd en dit minder snel gesignaleerd wordt. Een goede veiligheidscultuur creëren en behouden is daardoor steeds belangrijker.
 
Tevens heeft de individualisering impact op consumentengedrag. Diensten die 24 uur per dag beschikbaar zijn, snellere levering en gepersonaliseerde producten en diensten worden steeds vaker verwacht door consumenten. Organisaties spelen daarop in. Het snel moeten leveren kan zorgen voor meer onveiligheid op de werkvloer, vanwege nacht en avondwerk.

Trend 3: aandacht voor ongewenst gedrag

De media blijft er vol van staan: ongewenst gedrag en agressie. Denk aan ongewenste seksuele aandacht, lichamelijk geweld, intimidatie en pesten. Helaas komt het nog regelmatig voor. We hebben weer wat cijfers van de NEA: in 2022 kregen medewerkers het meest te maken met intimidatie of bedreiging (11%). Daarna volgen pesten (5%), ongewenste seksuele aandacht (4%) en geweld (3%). Op het werk wordt er het vaakst gepest door collega’s (3%). In de sectoren industrie, bestuur en vervoer komt dit relatief vaak voor. Klanten maken zich daarentegen vaker schuldig aan intimidatie, ongewenste seksuele aandacht of geweld. 8% van de werknemers gaf in 2022 aan dat ze in de afgelopen 12 maanden te maken hadden met klanten die hen bedreigden of intimideerden. Als het gaat om klanten – of in dit geval patiënten -  hebben name medewerkers in de zorg het zwaar te voorduren, daar komt intimidatie (18%), geweld (10%) en ongewenste seksuele aandacht (9%) relatief vaak voor. Ook de overheid ziet de noodzaak om ongewenst gedrag in te dammen. Niet voor niets hebben ze dit voorjaar een speciaal actieplan gelanceerd.

Helaas heb je niet altijd invloed op het gedrag van de personen die ongewenst gedrag vertonen. Wel kun je jouw medewerkers weerbaarder maken. Bijvoorbeeld door ze een weerbaarheidstraining te laten volgen. Deelnemers krijgen hier handvatten om beter hun grenzen aan te geven en op de juiste manier hulp te vragen. Het helpt om steviger in je schoenen te staan bij lastige situaties en het geeft extra zelfvertrouwen. De moeite waard dus!

Trend 4: flexwerken

In Nederland vind je volgens de cijfers van het CBS steeds meer flexwerkers: zzp’ers en mensen met flexibele contracten. In 2022 was maar liefst 41% (!) van alle werkenden flexwerker, dat zijn zo’n 3,9 miljoen flexwerkers. In 2012 was dit het percentage flexwerkers nog maar 33%. Positief voor de bedrijfsveiligheid is wel dat het aantal werknemers met uitzicht op een vast contract in deze groep toeneemt. Daarentegen neemt het aantal ZZP’ers in bijvoorbeeld de sectoren bouw en zorg toe, wat juist weer negatieve gevolgen kan hebben voor de veiligheid op de werkvloer. Blijft deze flexwerktrend nog jarenlang doorzetten of neemt het aantal flexwerkers af? Dat is de vraag. Dit hangt deels af van wat de politiek beslist over regelingen en arbeidsvoorwaarden. Dat bepaalt namelijk hoe aantrekkelijk het is om flexibel inzetbaar te zijn. 

Maar wat is nu het extra risico voor jouw organisatie? Als je veel werkt met flexwerkers (die een korte periode voor de organisatie werken) heb je medewerkers over de vloer die minder goed bekend zijn met de risico’s, veiligheidsprotocollen en de bedrijfsnoodorganisatie. Hoe zorg je ervoor dat zij toch veilig werken en alle maatregelen in acht nemen? De Arbowetgeving is vooral geschreven voor werkgevers en werknemers die een arbeidsovereenkomst met elkaar hebben afgesloten. Hoe kun je bedrijfsongevallen en gezondheidsklachten van uitzendkrachten en flexwerkers voorkomen? En wie is verantwoordelijk? Dat is vaak onduidelijk. In het artikel ‘Bedrijfsveiligheid en BHV voor flexwerkers: hoe veilig is jouw werkvloer?’ vind je opheldering.

Trend 5: hybride werken

Ondanks dat uit cijfers van NEA 2022 blijkt dat het aantal thuiswerkers iets is afgenomen, werkte in 2022 nog steeds bijna de helft van de medewerkers (45%) soms of meestal thuis. Deze groep bestaat vooral uit 25- tot 55-jarigen. Volgens onderzoekers van het RIVM en TNO blijft hybride werken in de toekomst gangbaar. Er wordt zelfs een toename verwacht. Dit hybride werken heeft gevolgen voor de bedrijfsnoodorganisatie. Want zijn er dagelijks wel voldoende BHV’ers in huis? Zorg voor een hybridebestendig BHV-team. Dat kan op verschillende manieren: bijvoorbeeld door meer mensen op te leiden. Wil je veel mensen tegelijk een BHV-cursus geven, dan kan het interessant zijn om een eigen instructeur in huis te hebben. Meer tips voor een hybridebestendig BHV-team lees je in het artikel De bedrijfsnoodorganisatie op orde houden in tijden van hybride werken.
 

Veiligheid blijvend op de agenda

Een goed voorbereide organisatie is een veilige organisatie. Het is belangrijk om je bedrijfsnoodorganisatie en de risico’s van het werk regelmatig onder de loep te nemen, zeker als er veranderingen gaande zijn. Door te trainen op de risico’s van jouw organisatie zijn medewerkers beter voorbereid op calamiteiten die kunnen voorkomen. Wil je veiligheid in jouw organisatie op de kaart zetten? Met het veiligheidsambitieplan helpen we jouw organisatie met het behalen van jullie veiligheidsambities. Dat doen we in vijf stappen. Benieuwd naar hoe we je kunnen helpen? Lees meer over het veiligheidsambitieplan.
Bronnen:
Eenvandaag (2023). Jobhoppen is populair
UWV (2023). In Nederland heeft een kleine Great Resignation plaatsgevonden
NU.NL (2023). Krapte op de arbeidsmarkt blijft komende jaren groot
TNO&CBS (2023). Nationale Enqûete Arbeidsomstandigheden 2022 
RIVM&TNO (2023). De Toekomst van Gezond en Veilig Werken, Een brede horizonscan
CBS (2023). Hoeveel flexwerkers zijn er?

Lees meer

 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhvĺer maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhvĺer maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
 • Een efficiŰnt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiŰnt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
 • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
 • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
  Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
  Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
 • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
 • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.