5 trends die impact hebben op de veiligheid in jouw organisatie

maandag 14 augustus 2023
Hoe vaak check jij de staat van veiligheid in jouw organisatie? Misschien denk je dat je dit maar één keer goed hoeft te regelen, maar niets is minder waar. Er zijn namelijk altijd ontwikkelingen die invloed hebben op veilig werken. Welke? We bespreken hier de belangrijkste van dit moment.

Trend 1: jobhoppen

Waar we vroeger jarenlang bij dezelfde werkgever bleven, zie je dat steeds meer medewerkers sneller wisselen van baan. Jobhoppen dus. Dit is een trend die al 10 jaar gaande is, even tot halt kwam door de coronacrisis, maar nu weer hartstikke actueel is. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) blijkt dat we in 2017 gemiddeld 10 jaar bij dezelfde organisatie bleven, in 2022 is dit nog maar 8,87 jaar. Uit cijfers van het UWV blijkt daarnaast dat er in 2022 bijna 1,5 miljoen baanwisselingen waren; dan hebben we het over zo’n 1 op de 5 medewerkers! Mensen met een flexibel contract wisselen sneller dan mensen met een vast contract. Maar ook mensen met een vaste baan switchen steeds vaker, vooral in een krappe arbeidsmarkt. En de krapte op de arbeidsmarkt houdt de komende jaren nog wel aan!

Deze lijn zet dus door. Door al deze wisselingen zijn mensen minder lang in dienst bij hun werkgever. Ook in jouw organisatie dus! Dat betekent dat je steeds vaker ervoor moet zorgen dat nieuwe collega’s op de hoogte zijn van het veiligheidsbeleid. Hoe? In het artikel ‘Een veilige onboarding’ hebben we handige tips voor je op een rij gezet. Gaat er een BHV’er weg? Vergeet dan ook geen nieuwe BHV’ers op te leiden om je BHV-organisatie op orde te houden.

Trend 2: individualisering

Een individualistische samenleving is een samenleving waarin meer focus is op het individu dan de groep. Mensen streven naar autonomie, ze willen onafhankelijk en zelfstandig zijn en hun eigen keuzes maken. We tasten in het duister als het gaat over de toekomst van de individualisering. Een eenduidig beeld dat zegt ‘mensen worden individualistischer’ ontbreekt, aldus experts. Wel is het een ontwikkeling om in de gaten te houden, want deze ontwikkeling wordt gezien als één van de zestien meest relevante ontwikkelingen voor de komende jaren met impact op gezond en veilig werken. De individualisering heeft namelijk impact op de bedrijfscultuur en het sociale klimaat van bedrijven. Het gevolg kan zijn dat mensen de drang voelen om zich onderscheiden, wat kan leiden tot burn-outklachten. Ook kan het tot gevolg hebben dat mensen minder bezig zijn met elkaars veiligheid, waardoor veiligheidsregels en procedures minder worden nageleefd en dit minder snel gesignaleerd wordt. Een goede veiligheidscultuur creëren en behouden is daardoor steeds belangrijker.
 
Tevens heeft de individualisering impact op consumentengedrag. Diensten die 24 uur per dag beschikbaar zijn, snellere levering en gepersonaliseerde producten en diensten worden steeds vaker verwacht door consumenten. Organisaties spelen daarop in. Het snel moeten leveren kan zorgen voor meer onveiligheid op de werkvloer, vanwege nacht en avondwerk.

Trend 3: aandacht voor ongewenst gedrag

De media blijft er vol van staan: ongewenst gedrag en agressie. Denk aan ongewenste seksuele aandacht, lichamelijk geweld, intimidatie en pesten. Helaas komt het nog regelmatig voor. We hebben weer wat cijfers van de NEA: in 2022 kregen medewerkers het meest te maken met intimidatie of bedreiging (11%). Daarna volgen pesten (5%), ongewenste seksuele aandacht (4%) en geweld (3%). Op het werk wordt er het vaakst gepest door collega’s (3%). In de sectoren industrie, bestuur en vervoer komt dit relatief vaak voor. Klanten maken zich daarentegen vaker schuldig aan intimidatie, ongewenste seksuele aandacht of geweld. 8% van de werknemers gaf in 2022 aan dat ze in de afgelopen 12 maanden te maken hadden met klanten die hen bedreigden of intimideerden. Als het gaat om klanten – of in dit geval patiënten -  hebben name medewerkers in de zorg het zwaar te voorduren, daar komt intimidatie (18%), geweld (10%) en ongewenste seksuele aandacht (9%) relatief vaak voor. Ook de overheid ziet de noodzaak om ongewenst gedrag in te dammen. Niet voor niets hebben ze dit voorjaar een speciaal actieplan gelanceerd.

Helaas heb je niet altijd invloed op het gedrag van de personen die ongewenst gedrag vertonen. Wel kun je jouw medewerkers weerbaarder maken. Bijvoorbeeld door ze een weerbaarheidstraining te laten volgen. Deelnemers krijgen hier handvatten om beter hun grenzen aan te geven en op de juiste manier hulp te vragen. Het helpt om steviger in je schoenen te staan bij lastige situaties en het geeft extra zelfvertrouwen. De moeite waard dus!

Trend 4: flexwerken

In Nederland vind je volgens de cijfers van het CBS steeds meer flexwerkers: zzp’ers en mensen met flexibele contracten. In 2022 was maar liefst 41% (!) van alle werkenden flexwerker, dat zijn zo’n 3,9 miljoen flexwerkers. In 2012 was dit het percentage flexwerkers nog maar 33%. Positief voor de bedrijfsveiligheid is wel dat het aantal werknemers met uitzicht op een vast contract in deze groep toeneemt. Daarentegen neemt het aantal ZZP’ers in bijvoorbeeld de sectoren bouw en zorg toe, wat juist weer negatieve gevolgen kan hebben voor de veiligheid op de werkvloer. Blijft deze flexwerktrend nog jarenlang doorzetten of neemt het aantal flexwerkers af? Dat is de vraag. Dit hangt deels af van wat de politiek beslist over regelingen en arbeidsvoorwaarden. Dat bepaalt namelijk hoe aantrekkelijk het is om flexibel inzetbaar te zijn. 

Maar wat is nu het extra risico voor jouw organisatie? Als je veel werkt met flexwerkers (die een korte periode voor de organisatie werken) heb je medewerkers over de vloer die minder goed bekend zijn met de risico’s, veiligheidsprotocollen en de bedrijfsnoodorganisatie. Hoe zorg je ervoor dat zij toch veilig werken en alle maatregelen in acht nemen? De Arbowetgeving is vooral geschreven voor werkgevers en werknemers die een arbeidsovereenkomst met elkaar hebben afgesloten. Hoe kun je bedrijfsongevallen en gezondheidsklachten van uitzendkrachten en flexwerkers voorkomen? En wie is verantwoordelijk? Dat is vaak onduidelijk. In het artikel ‘Bedrijfsveiligheid en BHV voor flexwerkers: hoe veilig is jouw werkvloer?’ vind je opheldering.

Trend 5: hybride werken

Ondanks dat uit cijfers van NEA 2022 blijkt dat het aantal thuiswerkers iets is afgenomen, werkte in 2022 nog steeds bijna de helft van de medewerkers (45%) soms of meestal thuis. Deze groep bestaat vooral uit 25- tot 55-jarigen. Volgens onderzoekers van het RIVM en TNO blijft hybride werken in de toekomst gangbaar. Er wordt zelfs een toename verwacht. Dit hybride werken heeft gevolgen voor de bedrijfsnoodorganisatie. Want zijn er dagelijks wel voldoende BHV’ers in huis? Zorg voor een hybridebestendig BHV-team. Dat kan op verschillende manieren: bijvoorbeeld door meer mensen op te leiden. Wil je veel mensen tegelijk een BHV-cursus geven, dan kan het interessant zijn om een eigen instructeur in huis te hebben. Meer tips voor een hybridebestendig BHV-team lees je in het artikel De bedrijfsnoodorganisatie op orde houden in tijden van hybride werken.
 

Veiligheid blijvend op de agenda

Een goed voorbereide organisatie is een veilige organisatie. Het is belangrijk om je bedrijfsnoodorganisatie en de risico’s van het werk regelmatig onder de loep te nemen, zeker als er veranderingen gaande zijn. Door te trainen op de risico’s van jouw organisatie zijn medewerkers beter voorbereid op calamiteiten die kunnen voorkomen. Wil je veiligheid in jouw organisatie op de kaart zetten? Met het veiligheidsambitieplan helpen we jouw organisatie met het behalen van jullie veiligheidsambities. Dat doen we in vijf stappen. Benieuwd naar hoe we je kunnen helpen? Lees meer over het veiligheidsambitieplan.
Bronnen:
Eenvandaag (2023). Jobhoppen is populair
UWV (2023). In Nederland heeft een kleine Great Resignation plaatsgevonden
NU.NL (2023). Krapte op de arbeidsmarkt blijft komende jaren groot
TNO&CBS (2023). Nationale Enqûete Arbeidsomstandigheden 2022 
RIVM&TNO (2023). De Toekomst van Gezond en Veilig Werken, Een brede horizonscan
CBS (2023). Hoeveel flexwerkers zijn er?

Lees meer

  • Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Tijd om de taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is!
  • Taken & verantwoordelijkheden van de verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    De bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
    van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
    verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
    team, medewerkers en eventuele hulpdiensten.
  • 5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    Als werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips! 
  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     
  • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
  • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
  • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
  • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
  • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.