250 arbeidsongevallen per dag in 2019. Hoe veilig is jouw organisatie?

zondag 14 februari 2021
Een ongeluk zit in een klein hoekje, zo blijkt maar weer uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het CBS. In 2019 vonden er 93.000 fysieke of psychische arbeidsongevallen plaats in Nederland met vier dagen verzuim als gevolg. Dat zijn ruim 250 arbeidsongevallen per dag! Niet alleen ondervinden werknemers de gezondheidsklachten hiervan, het verzuim zorgt ook voor werkdruk en onderbreking van de werkprocessen. Hoe zorg je ervoor dat er in jouw organisatie zo min mogelijk bedrijfsongevallen voorkomen?
Volgens de enquête hadden de meeste ongevallen een fysieke oorzaak, een kwart betrof psychische overbelasting. Bij de fysieke ongevallen gaat het om uitglijden, struikelen of een andere val, door een voorwerp geraakt worden, ergens aan snijden of stoten of een beknelling. Ook lichamelijke overbelasting zoals zwaar tillen of het maken van een verkeerde beweging zijn oorzaken voor verzuim. Psychische overbelasting ontstaat bijvoorbeeld door intimidatie of stress. Bijna de helft van de arbeidsongevallen deed zich voor in de zorg, handel en industrie.

Het komt altijd onverwacht

Ook al denk je dat alles veilig is in jouw organisatie, als werkgever is het essentieel om je altijd bewust te zijn van mogelijke risico’s in je bedrijfs- of productieruimte, om ongevallen te voorkomen. Vanzelfsprekend geldt dit voor bedrijven waar veel met machines of op hoogte wordt gewerkt. Maar ook in een kantooromgeving kunnen bedrijfsongevallen gebeuren. Wanneer een werknemer uitglijdt over een natte vloer of struikelt door loszittende vloerbedekking, wordt dit gezien als een bedrijfsongeval. Daarom is het belangrijk dat werknemers op de werkvloer goed op de hoogte zijn van procedures en protocollen om zo veilig mogelijk te werken. Werk brengt altijd risico’s met zich mee. Arbeidsongevallen komen altijd onverwacht en achteraf zoek je naar een oplossing zodat het niet nog een keer gebeurt. 

Ken je risico's

Maar het is natuurlijk beter om een bedrijfsongeval te voorkomen. Met een Risico Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) breng je de risico’s in jouw organisatie in kaart. Naast een lijst van alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s in je bedrijf, maak je ook een plan voor het oplossen of in ieder geval verkleinen van deze risico’s. Deze inventarisatie moet regelmatig gecheckt worden, zodat iedereen op de hoogte is van de actuele stand van zaken. Want iedere verandering in je bedrijf brengt weer andere risico’s met zich mee. De Arbowet stelt het maken van een RI&E zelfs verplicht voor alle ondernemers met personeel. Daarnaast zijn er andere maatregelen die het risico op bedrijfsongevallen verkleinen. Is er bijvoorbeeld een bedrijfsnoodorganisatie? Is er een preventiemedewerker aangesteld  die je op de hoogte houdt van eventuele risico’s?

Gedragsregels

Om psychische bedrijfsongevallen te voorkomen, is het belangrijk dat alle werknemers in je organisatie op de hoogte zijn van de gedragsregels. Ongewenst gedrag op de werkvloer zoals pesten of intimidatie kan grote gevolgen hebben. Spreek mensen altijd aan op ongewenst gedrag, stel een klachtenprocedure op of zorg voor een vertrouwenspersoon. Je bent verplicht om het risico op ongewenst gedrag zoals pesten, agressie of seksuele intimidatie mee te nemen in de RI&E

Kunnen wij je verder helpen?

Wil je meer weten over het opstellen van een RI&E, hoe je dat aanpakt en wie hiervoor verantwoordelijk is? Of over het inrichten van je bedrijfsnoodorganisatie? Wij helpen je hier graag bij! Of vraag hieronder vrijblijvend een offerte of adviesgesprek aan

Lees meer

  • Laat je inspireren voor 2024
    Laat je inspireren voor een veilig 2024
    Maken jullie als organisatie van bedrijfsveiligheid het goede voornemen in 2024?
  • De urgentie van veilig werken: feiten, cijfers en tips
    De urgentie van veilig werken: feiten en cijfers
    Hoe vaak komen arbeidsongevallen nu voor in Nederland? De Nederlandse arbeidsinspectie heeft dit het afgelopen jaar weer gemonitord. We nemen je in vogelvlucht mee door de cijfers.
     
  • Vandaag is het de Dag van de BHV!
    Vandaag is het de Dag van de BHV!
    De eerste maandag van november is Dag van de BHV. Een dag voor organisaties om bedrijfshulpverleners in het zonnetje te zetten en bedrijfshulpverlening onder de aandacht te brengen. BHV.NL is partner van de Dag van de BHV, en daar zijn we trots op! Zet jij de BHV’ers in jouw organisatie ook in het zonnetje vandaag?
  • BHV herhalingsprogramma 23/24
    BHV Herhalingsprogramma 23/24 vernieuwd met nieuwe scenario’s
    Elk jaar in september vernieuwen wij het BHV herhalingsprogramma. In dit nieuwsartikel lees je wat je kunt verwachten van onze BHV herhalingscursus die ook dit jaar weer in een nieuw en innovatief jasje is gestoken.
  • Opfrisweken: wat weet jij (nog) over BHV?
    Opfrisweken: wat weet jij (nog) over BHV?
    Jaarlijks je kennis blijven bijhouden en vergroten is, zeker op gebied van veiligheid, erg van belang. Hierom lanceren wij opnieuw, vanaf 19 juni tot en met eind augustus, onze opfrisweken. Tijdens deze maanden lichten wij verschillende onderwerpen uit, om je kennis en zekerheid in handelen te vergroten.
  • Meerjarenplan Nederlandse Arbeidsinspectie 2023 - 2026
    Meerjarenplan Nederlandse Arbeidsinspectie 2023 - 2026
    ​Iedere vier jaar is het zover. Dan schetst de Nederlandse Arbeidsinspectie haar ambities, programma’s en activiteiten voor de komende jaren. Nu is het tijd voor het Meerjarenplan 2023-2026.
  • DE PLANNEN VAN DE NEDERLANDSE ARBEIDSINSPECTIE VOOR 2023
    De plannen van de Nederlandse Arbeidsinspectie voor 2023
    ​Gezonde, veilige en eerlijke werkomstandigheden; dat is het thema waarop wij ons bij BHV.NL focussen én waarop de Nederlandse Arbeidsinspectie zich richt.
  • Laat je inspireren voor een veilig 2023 | BHV.NL
    Laat je inspireren voor een veilig 2023
    Laat je inspireren voor een veilig 2023 door de veiligheidsaanpak van andere organisaties! 
  • BHV.NL gaat partnership aan met de Dag van de BHV
    Vandaag is het de Dag van de BHV!
    De eerste maandag van november is Dag van de BHV. Een dag voor organisaties om bedrijfshulpverleners in het zonnetje te zetten en bedrijfshulpverlening onder de aandacht te brengen. BHV.NL sluit zich als partner aan bij dit mooie initiatief van Stichting Dag van de BHV, en daar zijn we trots op!

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.