BHV verplicht? Wat zegt de wet?

Hoe zit het nu precies met bedrijfshulpverlening? Is BHV verplicht? En wat is er dan precies wel en niet verplicht bij BHV? Waar moet je aan voldoen als werkgever? In dit artikel leggen wij het je uit. Wil jij weten wat jouw organisatie nodig heeft? Vraag dan een adviesgesprek aan.

Is BHV wettelijk verplicht?

In het kort: ja, BHV is verplicht. Ieder bedrijf met medewerkers (al bij 1 medewerker) is verplicht om de BHV te regelen. In kleine bedrijven kan een werkgever ook zelf de BHV'er zijn. Dit begint altijd met een verplichte BHV basiscursus. Maar daar komt vaak nog meer bij kijken, dit verschilt per organisatie. Wat BHV is, wanneer BHV verplicht is en wat je precies allemaal moet regelen als werkgever lees je hieronder.
 
persoonlijk advies
GRATIS advies over de geschikte cursus voor jouw organisatie

Wat is BHV?

Wat is bedrijfshulpverlening (BHV) nu eigenlijk en wat moet je als werkgever regelen?Bedrijfshulpverlening betekent dat werknemers zelf georganiseerde hulp bieden in een organisatie bij een noodsituatie. Deze werknemers zijn de BHV’ers en zij komen in actie wanneer de veiligheid en/of gezondheid van werknemers en eventuele bezoekers gevaar loopt. Hun taak is om letsel en schade te voorkomen of zo veel mogelijk te beperken. Is BHV dan ook verplicht voor elke werknemer? Nee, maar voor werkgevers is BHV wel
verplicht en moet dit dus georganiseerd worden. In kleine bedrijven kan een werkgever zelf de BHV’er zijn.

BHV verplicht, maar geen vast aantal BHV’ers

In de Arbowet van vóór 2007 stond beschreven dat op elke 50 medewerkers tenminste 1 BHV’er aanwezig moest zijn. Toen de Arbowet in 2007 werd aangepast, is deze regel komen te vervallen. Nu staat erin dat organisaties verplicht zijn om doeltreffende maatregelen te nemen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Dat kan op verschillende manieren.

Bij het bepalen van de manier van bedrijfshulpverlening en het aantal BHV’ers moet je rekening houden met de grootte van je organisatie en de veiligheids – en gezondheidsrisico’s die bij de organisatie horen. Dit wordt bepaald met gegevens uit de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Daarom is het aantal BHV’ers niet wettelijk vastgelegd. De RI&E is een verplicht document dat iedere organisatie moet hebben. Het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid geeft hier ook extra aandacht aan. Heb je vragen over de RI&E, neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs.

Hoeveel BHV’ers zijn verplicht in je bedrijf?

Er moeten altijd voldoende BHV’ers daadwerkelijk aanwezig zijn in je organisatie. Als werkgever moet je bij het bepalen van het benodigde aantal BHV’ers dus rekening houden met ziekte, thuiswerken, vakantie, ploegendiensten etc. Ook de samenstelling van je personeelsbestand speelt een rol: bijvoorbeeld werknemers met een verstandelijke of lichamelijke beperking vragen een andere verdeling van BHV-taken dan werknemers zonder beperkingen.

De taken van een BHV’er

Welke taken heeft een BHV’er dan? Dat zijn de volgende taken:
  • Eerste hulp verlenen bij ongevallen;
  • Brand bestrijden en de gevolgen van de brand beperken;
  • Alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf bij noodsituaties;
  • Inroepen van professionele hulp (brandweer, politie, ambulance etc.)

Ook de volgende specifieke taken kunnen deel uitmaken van het takenpakket van de BHV’er:

​Opleidingseisen BHV’ers

BHV is verplicht voor bedrijven. De wet schrijft voor dat BHV’ers snel en adequaat moeten kunnen handelen bij calamiteiten en daar ook dusdanig voor opgeleid moeten zijn. Daarnaast moeten zij regelmatig bijgeschoold worden, zodat de kennis en vaardigheden op peil blijven. Hoe je als werkgever de bijscholing precies moet regelen, staat niet in de wet beschreven. De frequentie van bijscholing kan per organisatie verschillen. Soms is door een vergroot risico eens per jaar bijscholen niet genoeg en is extra scholing noodzakelijk.

Het BHV certificaat dat BHV’ers ontvangen als zij de BHV-cursus bij BHV.NL met goed gevolg afronden, is 1 jaar geldig. Uit ervaring is gebleken dat minimaal 1 herhalingscursus per jaar nodig is om je BHV’ers geschoold en geoefend te houden.

Wat biedt BHV.NL?

Je kunt bij ons terecht voor een breed scala aan cursussen, oefeningen en advies. Een greep uit ons aanbod: Omdat BHV verplicht is, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de bedrijfshulpverlening in je bedrijf in orde is. En nog belangrijker: om de veiligheid van je medewerkers te waarborgen! Wij helpen je graag op weg. Heb jij onze BHV Veiligheidschecklist al gedownload? Met deze checklist weet jij precies hoe het ervoor staat met de veiligheid van jouw organisatie! Wij helpen je natuurlijk ook graag met het opzetten van de bedrijfshulpverlening, cursussen en advies!
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

Veelgestelde vragen

Is BHV verplicht?

Ja, BHV is verplicht voor ieder bedrijf met 1 of meer medewerkers. Je kunt medewerkers
opleiden tot BHV'er door ze een BHV basiscursus te laten volgen.

Hoeveel BHV'ers moet een bedrijf hebben?

Er staat niet in de wet hoeveel BHV'ers een bedrijf moet hebben. Enkel dat organisaties verplicht zijn om doeltreffende maatregelen te nemen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Je kunt aan de hand van de grootte van je organisatie en de risico's die er zijn bepalen hoeveel BHV'ers noodzakelijk zijn. Hiervoor kun je de gegevens uit de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) gebruiken.

Wat zijn de taken van een BHV'er?

De belangrijkste taken van een BHV'er zijn alarmeren en evacueren in noodsituaties, inroepen van professionele hulp, brand bestrijden en eerste hulp verlenen.

Hoe vaak moeten BHV'ers een BHV-cursus volgen?

In de wet is niet beschreven hoe vaak BHV'ers een herhalingscursus moeten volgen, maar er wordt wel voorgeschreven dat BHV'ers adequaat moeten kunnen handelen en daarvoor opgeleid moeten zijn. Het is daarom belangrijk dat kennis en vaardigheden op peil blijven. Uit ervaring blijkt dat er 1 herhalingscursus per jaar nodig is om je BHV'ers geschoold en geoefend te houden. Wij adviseren daarom om ieder jaar een BHV herhalingscursus te volgen.

Wat zijn de wettelijke verplichtingen ten aanzien van BHV?

Bedrijfshulpverlening (BHV) is wettelijk verplicht voor werkgevers in Nederland. Zij moeten zorgen voor voldoende opgeleide BHV'ers, met kennis van EHBO, brandbestrijding en ontruiming, passend bij de grootte en risico's van het bedrijf, volgens de Arbowet.

Lees meer

  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     
  • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
  • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
  • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
  • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
  • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.